ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump'ın göreve gelişinin ilk haftasında, Irak, Suriye, İran, Sudan, Libya, Somali and Yemen vatandaşlarının ABD'ye girişini yasaklamasının ardından John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'nda 12 kişi, Dallas-Fort Worth Uluslararası Havalimanı'nda da 50 kişi gözaltına alındı. Philadelphia Uluslararası Havalimanı'nda gözaltına alınan 2 Suriyeli aile geri gönderildi. JFK'de gözaltına alınan 12 kişiden biri olan Hameed Khaldi Darweesh'in ABD Silahlı Kuvvetleri için 10 yıl tercümanlık yaptığı belirtildi. Viyana Schwechat Uluslararası Havalimanı'ndan aktarmalı olarak ABD'ye seyahat etmek isteyen İran uyruklu 3 kişinin uçuşuna müsaade edilmediği bildirildi. Trump'ın getirdiği yasak sebebiyle, İran kökenli Kanadalılar da ABD'deki akademik konferansa gidemedi. San Francisco'daki bir akademik konferansa gidecek olan Manitoba Üniversitesi'nden İran kökenli çift Elnaz Afsharipour ve eşinin ABD'ye girişine izin verilmedi. Ayrıca Oscar adayı İranlı yönetmen Asgar Farhadi de Trump'ın yasağı nedeniyle ABD'ye giremeyecek.
10 bin kişi protesto etti
New York'ta Demokrat Partili Kongre Üyeleri ve aktivist grupların öncülüğünde,2000'den fazla eylemci, JFK Havalimanı'nın 4 Numaralı Terminal'inde gözaltına alınan 12 Iraklı'nın serbest bırakılması için bir araya geldi. Protestoda, “korkuya hayır, düşmanlığa hayır, mülteciler buraya hoşgeldiniz", “Yasağa hayır, duvara hayır, mülteciler hoşgeldiniz","Onları içeri alın" sloganları atılırken eylemcilerin taşıdıkların pankartların birinde, “Trump'ın azledilmesi ve eşi First Lady Melania Trump'ın da sınır dışı edilmesi" isteğine yer verildi.
Karar askıya alındı
Los Angeles Uluslararası Havalimanı'nda (LAX) ve San Francisco Havalimanı'nda (SFO) gözaltına alınan kişiler için gösteri düzenlendi.Seattle'daki Tacoma Uluslararası Havalimanı'nda yaklaşık 3000 eylemci kararı protesto etmek üzere toplandı. New Jersey, Virginia, Denver, Chicago, Dallas'ta da yüzlerce kişinin katıldığı eylemler düzenlendi. ABD'de bir federal mahkeme 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan başkanlık kararnamesini geçici süreyle askıya alarak, havalimanlarında gözaltına alınanların sınır dışı edilmemesine karar verdi. Federal Hakim Ann Donnelly, sınır dışı kararının “onarılmaz bir zarara" neden olabileceği gerekçesiyle ABD'ye girişlerine sınırlama getirilen ülkelerin vatandaşlarının geçici olarak ABD'de kalması yönünde karar aldı. Aralarında Cumhuriyetçilerin önde olduğu eyaletler de olmak üzere 16 eyaletin başsavcısı kararı kınadı. Suriyeli mültecilerin ABD'ye gelişini askıya alan ve Irak, İran, Suriye, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan kararname cuma günü yürürlüğe girmişti.
Dünyadan tepki yağdı
İngiliz hükümetinden yapılan açıklamada Başbakan Theresa May'in, Trump ile bu konuda aynı görüşte olmadığı belirtilerek, “ABD'nin göçmen politikası ABD hükümetinin işidir, biz bu tür bir yaklaşımı paylaşmıyoruz ve bu bizim izleyeceğimiz yol olmayacak" ifadeleri kullanıldı. Alman hükümeti de ABD Başkanı Donald Trump'ın bazı Müslüman ülkeler için getirdiği ABD'ye giriş yasağına tepki gösterdi. Almanya Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, terörizme karşı mücadelenin vize yasağını haklı çıkaramayacağına inandığı söyledi
Utanç verici!
Londra'nın ilk Müslüman Belediye Başkanı olan Sadık Han, yasağı “utanç verici ve zalimce" şeklinde nitelendirdi. Öte yandan, ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn, Müslümanlara yönelik yasak kaldırılana kadar Trump'ın İngiltere'ye alınmaması çağrısında bulundu.
İran ve Irak'tan misilleme
İran, Trump'ın 7 ülke vatandaşlarına getirilen yasak yürürlükten kaldırılana kadar Amerikan vatandaşlarının İran'a girişinin yasaklanacağını duyurdu. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de kararla ilgili “Müslümanların ABD topraklarına girmelerinin engellenmesi aşırılık yanlıları için bir hediyedir" değerlendirmesinde bulundu. Trump'ın kararının ardından, Irak Meclis Dış İlişkiler Komitesi, Irak hükümetinden ABD'ye karşılık verilmesini ve ABD'lilere seyahat yasağı getirilmesini istedi. Benzer bir tepki de Irak Şiileri'nin etkin liderlerinden Mukteda el Sadr da ABD vatandaşlarının Irak'ı terk etmesi gerektiğini söyledi. Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt, ABD'ye "göçmen kararını gözden geçirme" çağrısı yaptı Sudan Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Hartum Maslahatgüzarı'nı çağırarak rahatsızlığını iletti.