Kasım 2018'de Fatima Camii adında kapsayıcı, kucaklayıcı bir ibadethane inşa etmek için başvuruda bulunmuş olan Kahina Bahloul, France 24 kanalının Arapça servisine röportaj verdi.
Fransa'nın en prestijli yüksek eğitim ve araştırma kurumlarından biri olan École Pratique des Hautes Études'de (EPHE) İslami araştırmalar doktorası yapmış olan kadın uzman, geleneksel ve aşırılıkçı Selefi camilerde cemaate aktarılan İslam öğretisinden rahatsızlık duyduğunu belirtti.
"Bugün İslam'ın temel sorunu, topluma ya kadın düşmanı ya da ataerkil bakan bir erkeğin bakış açısından görülmesi. 21. yüzyılda dini metinlere daha farklı yaklaşmalıyız" diyen Bahloul, "Müslüman kadınların seslerini duyurmaları, ibadethanelerde yerlerini almaları önemli" diye altını çizdi.
Kadın İmam
Kadın düşmanı Selefi retorikle ve diğer muhafazakar fraksiyonlarla ömrü boyunca mücadele ettiğini, ancak 13 Kasım 2015'te Paris'i vuran eşzamanlı cihatçı saldırıların ardından kendini imam olmaya zorunlu hissettiğini vurguladı:
"Saldırılar o kadar şoke ediciydi ki, kendime, Fransız Müslüman bir kadın olarak bir şey yapmalısın dedim."
Hala pek çok insanın özellikle dinde kadınların öncülüğüne, önderliğine tahammül edemediğini sözlerine ekledi.
Kadınlarla erkeklerin aynı mekanda eşzamanlı namaz kılmasının ama iki ayrı tarafta yer almasının öngörüldüğü caminin bir diğer sponsoru serbest gazeteci-felsefe profesörü Faker Korchane.
Yeni benzer projeler devrede
Projeye finansman sağlanması çalışmaları henüz başlangıç aşamasında. Buna rağmen yeni benzeri projeler için de hazırlık yapılıyor.
Sputnik'in haberine göre; örneğin Aydınlanmış İslam'ın Sesi örgütünün kurucularu Eva Janadin ile Anne-Sophie Monsinay da kapsayıcı cami kurmak için başvurdu. Simurg adınının konmasının planladığı camide namazda da kadınlarla erkeklerin tümüyle karışık bir biçimde yan yana oturmaları planlanıyor.