Filistinli tutuklulara destek gösterisi

Gazze'de İsrail hapishanelerinde açlık grevini sürdüren Filistinli tutuklularla dayanışma amacıyla gösteri düzenlendi. Gösteride konuşan Hamas yetkilisi grevdekilerin hayatından İsrail'in sorumlu olduğunu söyledi.

Yeni Şafak

Gazze'deki Filistinli grupların çağrısıyla düzenlenen eylemde, İsrail'in idari tutukluluk politikası ve Filistinlilere yönelik ihlalleri protesto edildi.

Gösteride konuşan Hamas yetkilisi İsmail Rıdvan, "Açlık grevi yapan esirlerin mücadelesi önceliklerimiz arasında. Grevdekilerin hayatından İsrail sorumlu." ifadelerini kullandı. Rıdvan, Filistin yönetiminden, İsrail'in ihlallerine karşı en kısa sürede Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurmasını talep etti.

İsrail makamları, haziran ayında yaklaşık 15 yıllık mahkumiyetini tamamlayan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) mensubu Bilal Kayid hakkında 6 ay idari tutukluluk kararı vermiş, Kayid de protesto için 15 Haziran'da açlık grevine başlamıştı. İsrail hapishanelerindeki bazı Filistinliler de Kayid'e destek için 17 Temmuz'da açlık grevine girmişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.