Filistin’den çal İsrail’e ver

New York savcıları, işgal altındaki Batı Şeria’dan çalınan antikaları, İsrail’in “yasal yetkiye” sahip olduğunu iddia ederek Filistinlilere vermeyi reddeden hukuksuz bir karara imza atmaya hazırlanıyor. Oysa 70 milyon dolar değerindeki 180 parçalık koleksiyonun “çalındıkları ülkelere iade edileceği”ne dair karar bulunuyor.

Muhammed Vefa Yürekli
70 milyon dolar değerindeki çalıntı tarihi eserler, ABD’li Yahudi iş adamı Michael Steinhardt’ın koleksiyonundan çıkmıştı.

ABD yönetiminin işgal altındaki Filistin devletini yok sayan uygulamalarına bir yenisi daha eklendi. New York savcıları, işgal altındaki Batı Şeria’dan çalınan ve yine o bölgede keşfedilen 180 parçalık tarihi eser koleksiyonunu, “yasal yetkiye sahip olduğu” gerekçesiyle İsrail’e iade etmeye yönelik hukuksuz bir karara imza atmaya hazırlanıyor.

YAHUDİ İŞ ADAMI ÇALDI

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/02/05/55/resized_8ddd8-15e91493adamdekupe.jpg

180 PARÇALIK KOLEKSİYON

Bu karar doğrultusunda çalınan eserlerin Filistin’e iade edilmesi gerekiyordu. Ancak beklenenin aksine New York Mahkemesi çalınan malların yasal yetkisinin İsrail’e ait olduğunu hükmetti. Savcılar, “Yağma ya İsrail sınırları içindeki bir bölgede ya da İsrail’in yasal yetki kullandığı bir bölgede gerçekleşti” ifadeleriyle kararlarını gerekçelendirdi. 180 parçalık koleksiyonun içerisinde bulunan tarihi eserlerin 40 parçalık kısmının işgal altındaki Batı Şeria topraklarında keşfedildiği belirtiliyor. MÖ. 600’lü yıllardan kalma bir Carnelian balık tılsımı ve Demir Çağ döneminden kalma bir kaşığın, İsrail’in Filistin sivil kontrolünde olduğunu kabul ettiği bölgelerde bulunduğu aktarıldı. Antikaların bir bölümünün ise Batı Şeria’nın tam İsrail kontrolü altındaki bir Filistin toprağı olan sözde C Bölgesi’nde bulunduğu kaydedildi.

9 BİN YILLIK TAŞ MASKELER

DÜNYA
Nekbe belgeleri yayınlandı

DÜNYA
Filistin'in iki asırlık kahvehanesi İsrail'in baskılarına rağmen direniyor

DÜNYA
Nefes alamıyoruz ama yine de gitmeyiz