Eski İsrail Başbakanı Olmert: Asıl düşman Hamas değil Netanyahu'dur

İşgalci İsrail'in eski başbakanlarından Ehud Olmert, İsrail için asıl düşmanın Hamas, Hizbullah ya da İran olmadığını, bilakis İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olduğunu dile getirdi. Olmert'in bu açıklamasının ardında, ikilinin siyasi çekişmesinin yanı sıra mezhepsel farklılık da bulunuyor. Netanyahu'nun iktidardaki partisi Likud'a Mesiyanik Yahudileri doldurması Olmert'i çileden çıkarmış vaziyette. Mesiyanik Yahudiler, Arz-ı Mev'ud safsatasının başını çeken radikal Yahudi gruplardan biri.

Mahmud Hüdayi Uysal
Eski Başbakan Ehud Olmert ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu

Terör devleti İsrail'in 2006-2009 yılları arasında 12. Başbakanlığını yapan Ehud Olmert, ABD merkezli yayın kuruluşu CNN televizyonuna röportaj verdi. Olmert, röportajında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Eski başbakan, İsrail için gerçek düşmanın Hamas, Hizbullah ya da İran'dan ziyade İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olduğunu söyledi. Olmert'in bu ifadeleri, İsrail basınında da çokça yer alan uzun süreli siyasi tartışmalara ivme kazandırdı.

"Bunlar kafayı yemiş!"

İsrail'in 12. Başbakanı Ehud Olmert, Amerikan CNN kanalına verdiği röportajda iktidardaki Binyamin Netanyahu'yu ağır ithamlarla eleştirdi. 7 Ekim 2023'te Hamas Hareketi'nin başlattığı Aksa Tufanı sonrası yaşanan kayıplardan Netanyahu hükümetini sorumlu tutan Olmert, "Bunlar Batı Şeria ve Gazze'yi ilhak etmek istiyor, asla gerçekleşemeyecek bir şeye inanıyorlar" ifadelerini kullandı.

Olmert, Netanyahu'nun partisi Likud'un içerisindeki Mesiyanik Yahudilere de sert çıktı. Orta Doğu'da giderek yayılan savaşın müsebbibi olarak bu Yahudileri işaret eden eski başbakan, "Bunlar kafayı yemiş aşırı radikal Yahudiler" sözlerini sarf etti.

Mezhep kavgası yeni değil

İsrailli siyasetçi Ehud Olmert'in bu sözleri, aslında İsrail tarafından işgal edilen topraklarda yaşayan Yahudilerin temel sorunlarından birini açığa vuruyor. İktidardaki Likud partisi içerisinde gittikçe yayılan Mesiyanik Yahudilerin önünü bizzat Başbakan Netanyahu açmış, bu olay İsrail medyasında uzun süreli tartışmalara neden olmuştu.

Ehud Olmert ile Binyamin Netanyahu arasındaki siyasi anlaşmazlık ve diplomatik kavga da aslında bu radikal düşüncenin oluşturduğu kaosa dayanıyor. Olmert, İsrail'de 'ılımlı' tanınan siyasetçiler arasında ve bölgede bir Filistin Devleti'nin varlığını kabul ediyor.

Mesiyanik Yahudilik nedir?

Mesiyanik düşüncenin temelinde, Hz. İsa’nın bir Yahudi olduğu inancı yatıyor. Mesih’in dünyaya tekrardan gelip Yahudileri kurtaracağı düşüncesi hakim. Bu Yahudiler, sadece Filistin topraklarında değil, Arz-ı Mev’ud safsatası için bölgedeki tüm ülke toprakları üzerinde hak iddia ediyor.

Siyonistlerin inancına göre Yahudilere vadedilmiş topraklar

Evanjelizm inancına da oldukça benzeyen bu inanış, içerisinde İsa Mesih’in yeniden zuhuru için Orta Doğu’yu kaosa sürükleme fikrini barındırıyor. Bu inanışa sahip Yahudiler, sürekli Batı Şeria'daki Filistin yerleşimlerine baskınlar düzenleyerek katliam yapıyor. İsrail hukukuna dahi aykırı bir eylem olmasına rağmen bu katliamlara Netanyahu hükümeti tarafından göz yumuluyor.

Yahudi ailelerin çocuklarıyla kurdukları ‘toprak iddiası’ diyalogları da iktidardaki Mesiyanik Yahudilerin oluşturdukları eğitim sistemiyle alakalı. 1960’larda bu ideayla büyütülen Yahudi çocuklar şimdilerde “Filistin bizim” derken, şu anda büyütülen Yahudi çocuklar ise “Lübnan bizim” diyor.

Peki, yarın büyütülecek Yahudiler hangi ülkenin toprakları üzerinde hak iddia edip “Burası benim” diyecek?