Endonezya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bütün taraflar çıkan karara saygı göstermelidir. Endonezya olarak tüm tarafları sükunete ve ılımlı olmaya davet ediyoruz. Güney Çin Denizi'nde gerilimin tırmandırılmaması için BM Deniz Hukuku Anlaşması çerçevesinde hareket edilmelidir. Bölgedeki ortaklarımız, sorunları daha ılımlı müzakerelerle çözme yolunu tercih etmelidir. Endonezya olarak bölgedeki istikrar ve huzurun devamlı olması için her zaman çaba göstereceğiz." ifadeleri kullanıldı.
"Singapur, Güney Çin Denizi'nde hak iddia eden ülkeler arasında yer almamaktadır
"
Singapur Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, " Singapur, Güney Çin Denizi'nde hak iddia eden ülkeler arasında yer almamaktadır. Singapur olarak bölgede barışçıl adımların atılması taraftarıyız. Taraflar, yasal ve diplomatik süreçlere saygı duymalı." ifadelerine yer verdi.
Dünyanın en önemli deniz güzergahı olan ve hidrokarbon rezervlerinin bulunduğuna inanılan Güney Çin Denizi üzerinde Çin başta olmak üzere, Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan hak iddia ederken bölgede uzun süredir gerilim yaşanıyor.
Filipinler, 2013'te BM Daimi Tahkim Mahkemesi'ne başvurarak Çin'in Güney Çin Denizi'nde bulunan ada ve adacıklarda hak iddia etmesiyle ilgili dava sürecini başlatmıştı. Lahey'de bulunan mahkeme, dün Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmişti. Güney Çin Denizi'nin tamamı üzerinde hak iddia eden Çin yönetimi, mahkemeye sert tepki göstererek kararı "mesnetsiz" olarak nitelemişti.
Güney Çin Denizi'nde gerginlik