Körfez ülkeleri ile Katar arasında patlak veren krize bahane yapılan ‘siber saldırı’nın, Türk internet korsanlarına ihale edildiği ortaya çıktı. Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) kışkırtmasıyla başlayan krize sebep 5 internet korsanı Türkiye’de yakalandı. Ankana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında 5 zanlı gözaltına alındı. Yeni Şafak’ın elde ettiği bilgilere göre Katar Başsavcılığı ve Katar İçişleri Bakanlığı, 23 Mayıs 2017 tarihinde Katar Haber Ajansı’na düzenlenen siber saldırıyla bağlantılı 2 IP adresini Türkiye’ye bildirerek yardım istedi. Adalet Bakanlığı hemen harekete geçti ve konuya ilişkin soruşturma başlatıldı. Ankara Siber Suçlarla Şube Müdürlüğü ekipleri, bildirilen 2 IP adresinden birinin İstanbul’da diğerinin ise Çanakkale’de olduğunu tespit etti.
ÇANAKKALE’DEN DENİZLİ’YE...
17 Temmuz’da her iki IP numarasının bağlı bulunduğu adreslere operasyon yapıldı. Siber polis, İstanbul’daki adreste ele geçirilen dijital dökümanlarda herhangi bir bilgiye ulaşamadı. Ekipler aynı anda Çanakkale’ye yöneldi. Buradaki IP adresini kullanan kişiye ilişkin yapılan çalışmalarda ise oklar bu kez başka bir kenti, Denizli’yi gösterdi. Denizli’nin Sarayköy ilçesinde ikamet ettiği belirlenen internet korsanını ele geçirmek için operasyon düzenlendi. Polis ekipleri, Sarayköy’de M.V. isimli bir ‘hacker’ı gözaltına aldı. M.V.’nin evinde yapılan aramalarda ele geçirilen çok sayıda dijital döküman ve farklı işletim sistemlerinin kullanıldığı diskler uzman ekipler tarafından incelemeye alındı. Sözkonusu adreste ele geçirilen 14 bilgisayar ana belleği, 2 taşınabilir bellek, 3 cep telefonu, bir mobil telefon sim kartı, 1 tablet bilgisayar, bir el kamerası, 5 SD kart ve DVD’lere el konuldu.
KORSAN GRUBU YAKALANDI
Sarayköy’de yakalanan M.V. isimli internet korsanından ele geçirilen bilgisayar bellekleri, hacker grubunun diğer üyelerini ele verdi. Diğer 4 korsan da bu bilgiler sonucu yakalandı. İnternet korsanlarının sorgu işlemleri sürüyor. Katar Resmi Haber Ajansı’na (QNA) yönelik siber saldırıyla krize sebep olan haberleri yayınlayan hacker grubunun BAE, Mısır, Suudi Arabistan gibi ülkelerle bağlantısı araştırılıyor. Ankara ile sürekli temasta bulunan Katar Başsavcısı Ali Bin Fetais el-Marri, 23 Mayıs’taki siber saldırının şüphelilerinin sorguya çekildiklerini doğruladı. Başsavcı, “Türkiye’deki arkadaşlarımız kısa süre önce bize cevap verdi. 5 kişi gözaltına alındı ve soruşturma altına alındı. Katar savcıları, bu davayı takip etmek için Türk makamlarıyla birlikte çalışıyorlar” diye konuştu.
Planlı bir operasyon
Katar ile Körfez ülkeleri arasında 5 Haziran’da başlayan büyük kriz, Katar resmi haber ajansı QNA’nın 23 Mayıs gecesi siber saldırıya uğramasıyla başladı. Katar Haber Ajansı’nın sistemine sızan korsanlar, Katar Emiri Şeyh Temim el-Sani’nin ağzından bir açıklama servis etti. Haberde el-Sani, ABD’yi kıyasıya eleştirirken İran’ı destekleyici ifadeler kullanıyordu. Haberin servis edilmesinden kısa bir süre sonra Katar, resmi olarak QNA sitesinin siber saldırıya uğradığını duyurarak sözkonusu haberin dikkate alınmamasını istedi. Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el-Sani ise 25 Mayıs’taki basın toplantısında, medya üzerinden ülkelerini hedef alan bir kampanya bulunduğunu belirterek, “Konuyla ilgili soruşturma devam ediyor ancak burada Katar’ı hedef alan bir kampanya olduğu açık ve biz de buna karşı koyacağız” demişti. Ancak Katar’a yönelik sanal korsanlar eliyle yürütülen operasyon sonrası ikinci hamle gecikmedi. Suudi Arabistan, BAE, Yemen, Mısır ve Bahreyn, Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurdu.
DİPLOMATİK KRİZ ÇIKTI
Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, ülkelerinin hava sahasını Katar’a kapatarak, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istedi. Katar’a karşı yapılan diplomatik ablukaya Maldiv Adaları ve uluslararası toplumca meşruiyeti olmayan darbeci general Halife Hafter destekçisi Libya Tobruk hükümeti de katıldı. Birleşik Arap Emirliklerinden yayın yapan Al Arabiya ve SKY News Arabia televizyon kanalları ise Katar’ın ve Katar Haber Ajansı’nın resmi açıklamalarına rağmen sözkonusu yayınları servis etmeye devam ederken, Suudi Arabistan, BAE ve Mısır gibi ülkeler de Katar kaynaklı yayın yapan tüm yayın kuruluşlarına erişimi ülke içinde yasakladı.