Emine Erdoğan: Aynı dili konuşmak kalp birlikteliğini gerektirir

Emine Erdoğan, Aziz Sofya Katedrali'nin Türkçe Sesli Rehber Projesi Açılış Programı'nda konuştu. İki ülkenin, birbirinin kültür ve tarihini bilmesinin en başta dostluk köprülerinin sağlamlaştığının ifadesi olduğunu belirten Erdoğan, "Aynı dili konuşmak, her anlamda bir kalp birlikteliğini gerektirir. Bu güzel gelişmelerin, kalpten yükselen bir dostluğu paylaştığımız anlamına geldiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Olena Zelenskiy - Emine Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna ziyaretine eşlik eden Emine Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin eşi Olena Zelenskiy ile bir araya geldi. Emine Erdoğan ve Olena Zelenskiy, Marinskiy Sarayı'ndaki görüşmenin ardından Aziz Sofya Katedrali'nin Türkçe Sesli Rehber Projesi Açılış Programı'na katıldı.

Olena Zelenskiy'nin kültür alanına olan ilgisi ve gerçekleştirdiği projelerin takdire şayan olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, geçen yıl İstanbul ziyaretinde Dolmabahçe Sarayı, Efes Antik Kenti ve Kapadokya-Göreme Parkı'nda Ukraynaca sesli rehber hizmetlerinin başladığını birlikte duyurduklarını anımsattı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/02/03/07/04/resized_cb00a-f570ef3a1835_tur_picture_20220203_26849768_26849766.jpg

"DOSTLUK KÖPRÜLERİMİZİN SAĞLAMLAŞTIĞININ İFADESİ"

İki ülke arasında turistik ziyaretlerin sayısının her yıl artıyor olmasının da sevindirici olduğunu kaydeden Emine Erdoğan, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde kayıtlı eserlerden biri olan eşsiz katedrali Türkçe eşliğinde gezmekten büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/02/03/07/04/resized_db4ef-1a9b04431835_tur_picture_20220203_26849768_26849763.jpg

"KÜLTÜREL YAKINLAŞMA"

Ukrayna'da Türkoloji alanında zengin bir birikim olduğunu, Türkoloji bölümlerinin sadece Türk dili öğretmekle sınırlı kalmayıp tarih ve kültür alanında da yoğun çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Emine Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

MERKEZLERDE BİN 500'DEN FAZLA KİŞİ TÜRKÇE ÖĞRENDİ

Bugünkü açılış programının, iki ülke halklarının dostluğunu geleceğe taşıyan bir adım olduğunu bildiren Emine Erdoğan, emeği geçenlere şükranlarını sundu, Olena Zelenskiy'i en kısa zamanda Türkiye'de yeniden misafir etmeyi dilediğini söyledi.

1990'da UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne girdi

Ayasofya Katedrali olarak da bilinen ve Kiev'in sembollerinden biri olan Aziz Sofya Katedralinin temeli 11. yüzyıl başında atıldı. 1990'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren katedral, tarih boyunca taç giyme törenleri düzenlenmesi, yabancı elçilerin karşılanması gibi önemli protokol etkinliklerine ev sahipliği yaptı.

Emine Erdoğan'dan Kırım Ailesi Okulu'na ziyaret

Emine Erdoğan, Aziz Sofya Katedrali'ndeki programın ardından Kırım'ın ilhakından sonra Ukrayna anakarasına göç eden ve Kırım Tatar toplumundan uzakta yetişen çocuk ve gençlere, eğitim ve kültür alanında hizmet vermek amacıyla 2015'te kurulan Kırım Ailesi Okulu'nu ziyaret etti.