Avrupa Birliği (AB), Suriye'de Beşşar Esed rejiminin Doğu Guta'daki saldırılarının savaş suçu olarak değerlendirebileceğini, faillerin yaptıkları işlerden dolayı sorumlu tutulacağını, bu nedenle Birleşmiş Milletler'in (BM) konuya ilişkin soruşturma başlatmasına tam destek verildiğini bildirdi.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonunun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden sorumlu üyesi Christos Stylianides tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, 24 Şubat'ta BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki taraflara 30 günlük ateşkes çağrısında bulunduğunu anımsatarak, bununla birlikte alanda somut bir gelişme gözlenmediği belirtildi.
Esed rejimi ve müttefiklerinin bölgeye gönderilen insani yardım malzemelerini bile hedef aldığına değinilen açıklamada, "Suriye halkını açlığa sürükleyen ve sivil halkı bombalayan bir yıllık rejim kuşatması savaş suçu olarak değerlendirilebilir. Failler yaptıkları işlerden dolayı sorumlu tutulacaklardır. Bu nedenle BM'nin konuya ilişkin soruşturma başlatmasına tam destek veriyoruz." ifadelerine yer verildi.
AB'den daha önce yapılan açıklamada da Doğu Guta'daki saldırıların durdurulması çağrısında bulunularak, "Suriye rejimi acilen kendi halkını hedef almayı sonlandırmalı ve halkı korumak olan öncelikli sorumluluğunu yerine getirmeli." uyarısında bulunulmuştu.
Doğu Guta'daki saldırılar sürüyor
Muhaliflerin kontrolünde bulunan Doğu Guta'da yaklaşık 400 bin sivil yaşıyor. Doğu Guta, Astana anlaşmalarında gerginliği azaltma bölgesi ilan edilmişti ancak Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını yoğunlaştırmış ve son aylarda saldırılarını şiddetlendirmişti.
İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda olan binlerce hasta sivil tahliye edilmeyi bekliyor. Bunların çoğunluğu çocuk veya ileri evre kanser hastası. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk açlık ve ilaçsızlık yüzünden yaşamını yitirdi.