Doğu Akdeniz’de bulunan enerji kaynaklarını gasp etmeye yönelik ABD destekli korsan yapının kuruluşu Mısır’da ilan edildi. Doğu Akdeniz bölgesinde gaz üretimi, tüketimi ve geçiş ülkelerini bir araya getirdiği iddia edilen Doğu Akdeniz Gaz Forumu (DAGF), 7 ülkenin katılımıyla Kahire’de kuruldu. Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru haklarına her fırsatta saldıran İsrail, Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerin DAGF’deki varlığı gözden kaçmadı. Kurulan korsan yapı Doğu Akdeniz’de değeri 3 trilyon doları bulan enerji kaynağını uluslararası piyasa kendi üzerlerinden sürmek ve geliri paylaşmak amacında.
YEDİ ÜLKE DESTEKLİ
Mısır Petrol ve Madencilik Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, Akdeniz’de 7 ülke Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nun kurulması için anlaşmaya vardı.
SKANDAL ŞART
Pazartesi yapılan kuruluş açıklamasında, Forum’un çıkar ve hedefleriyle anlaşan Doğu Akdeniz’deki üretici, tüketici ya da geçiş ülkelerinden herhangi birinin daha sonra da üye olabileceğine ilişkin skandal bir şart da getirildi. Korsan forumda ana oyuncular İsrail, Mısır ve Yunanistan. Dolayısıyla, üç ülkenin çıkarlarıyla uyuşmazlık oluşturan ülkelerin üyeliğinin önü dolaylı yoldan kapatılıyor.
NİSAN’DA YENİ TOPLANTI
Açıklamada, forumun ana hedeflerinin, arz ve talebi sağlayarak üyelerin çıkarlarına hizmet edecek bölgesel bir gaz piyasasının kurulması olduğu kaydedildi. Merkezinin Kahire’de olması kararlaştırılan DAGF’nin yapısına ilişkin konuları görüşmek üzere üye ülkelerin enerji bakanlarının nisanda yeniden biraraya geleceği belirtildi.
3 ÜLKEYE BYPASS
İsrail’den Mısır’a gaz
İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, pazartesi günü Reuters’e yaptığı açıklamada, birkaç ay içinde Mısır’a gaz akışının başlayacağını belirtti. Steinitz, gaz ihracatının Doğu Akdeniz’de geçtiğimiz kasım ayında tam kapasite ile üretime geçen Leviathan sahasından sağlanacağını bildirdi. Mısır’a 10 yıl boyunca yıllık ihraç edilecek 7 milyar metreküp doğal gazın yarısı Mısır’ın ihtiyacı için kullanılırken, diğer yarısı üçüncü ülkelere ihraç edilecek.