Dik dur Maduro

Trump, Venezuela’da açık açık darbe girişiminde bulundu. Trump, muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu ‘geçici devlet başkanı” olarak tanıdı, ülke ayağa kalktı. Maduro’ya ilk destek Türkiye’den geldi. İbrahim Kalın “Cumhurbaşkanımız, Maduro’yu arayarak ‘Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız’ dedi” açıklamasını yaptı.

Haber Merkezi
Maduro’dan ABD destekli işgale direnme çağrısı

ABD Başkanı Donald Trump’ın skandal bir kararla, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu geçici hükümet başkanı ilan ederek, darbe girişiminde bulunmasının ardından Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, önceki gün düzenlediği mitingte, ABD ile tüm diplomatik ilişkileri kopardığını ve bu ülkenin diplomatlarına Venezuela’yı terk etmeleri için 72 saat süre tanıdığını açıkladı. Maduro ilerleyen saatlerde ise, ülkesinin ABD’deki bütün diplomatik personelini çekme kararı aldığını açıkladı. Halkı ülkedeki darbe tehlikesi karşısında uyanık ve seferber olmaya çağıran Maduro’ya başta Türkiye olmak üzere, Rusya, Çin, İran, Meksika, Uruguay, Nikaragua, Küba ve Bolivya’dan da destek geldi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/01/25/01/49/resized_4532d-3642b65amansetdarbedestekcileriabdbayragi.jpg

Vatanı ve istikrarı müdafaa edin

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/01/25/01/50/resized_be2ff-76fb15b3mansetmaradonadestek.jpg

Ülkeye destek nöbetleri

Dün Caracas’ta Maduro’ya destek için Venezuela Birleşik Sosyalist Partisince (PSUV) düzenlenen mitingde konuşan Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello da Venezuela halkını, demokrasiye ve ülkeye destek amacıyla her akşam Devlet Başkanlığı Sarayında toplanmaya çağırdı.

Dijital müdahale

Avrupa’dan 15 Temmuz taktiği

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/01/25/01/51/resized_fe42a-bcebf433mansetkutumacron.jpg

Avrupa Birliği yetkilileri ve üye ülke temsilcileri daha önce 15 Temmuz FETÖcü darbe girişiminde olduğu gibi, “tarafları uzlaşıya” çağırması ve “yeni seçim” talebinde bulunması dikkat çekti. AB kendisi için meselenin demokrasi ve seçilmiş yönetimler olmadığı bir kez daha kanıtladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa’nın, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Mayıs 2018’de “yasa dışı” biçimde bu göreve seçilmesinin ardından ülkede demokrasinin yeniden inşasını desteklediğini söyleyerek alenen darbeye destek verdi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın darbe girişimi karşısında, “Umarım tüm Avrupa Venezuela’daki demokratik güçlere destek verir. Maduro’nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido Venezuela vatandaşlarının verdiği demokratik yetkiye sahip” sözlerini kullanması tepki çekti. İngiltere’nin Amerika’dan Sorumlu Bakanı Alan Duncan’ın “Siyasi kriz yeterince uzun sürdü. Şimdi bütün Venezuelalılar için barışçıl çözüme gidecek yolu bulma zamanıdır” açıklaması ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass’ın “Bütün tarafları ölçülü olmaya ve şiddetten kaçınmaya çağırıyoruz” sözleri de Avrupa’nın demokrasiye yönelik miyop ve çarpık bakışını gösterdi.

Ordudan Washington’a rest

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/01/25/01/51/resized_ac270-0124f029mansetordukutu.jpg

ABD’nin Juan Guido’yu geçici başkan tanıdığını açıklamasının ardından Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, Başkan Nicolas Maduro’ya bağlılığını açıkladı. Padrino Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Ülkenin askerleri, gizli menfaatler altında empoze edilen ve kendisini illegal olarak başkan ilan eden kimseyi başkan kabul etmez. Venezuela Silahlı Kuvvetleri anayasamızı savunur ve milli egemenliği garanti altına alır” dedi. Orduya ait zırhı araçlar da Başkan Maduro’ya destek amacıyla başkent Karakas’a girdi.

GÜNDEM
CIA Venezuela'daki olayları sosyal medyadan kışkırtıyor