Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) dünya çapında paniğe yol açtı. Bulaştığı kişilerde akciğer rahatsızlıklarına yol açan virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Virüs bulaşan kişi sayısı 639’a ulaşırken hayatını kaybedenlerin sayısı ise 17 oldu. Ulusal Sağlık Komisyonu’nun açıklamasına göre, ülke genelindeki 25 farklı eyalet ve kentte yeni koronavirüs bulaşan kişilerden 95’inin durumunun ağır olduğu bildirdi. Virüsün bulaştığı kişilerle temasa geçen 5 bin 897 kişiden 4 bin 928’i müşahade altına alındı. Virüs Hong Kong, Makao, ABD, Japonya, Singapur, Güney Kore’de 1’er kişide, Tayland’da 3 kişide tespit edilirken Vietnam’da Vietnam’da virüs nedeniyle iki kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Hindistan Devlet Bakanı ise Suudi Arabistan’da görevli Hintli bir hemşirenin virüs taşıdığını açıkladı.
ÜÇ KENT KARANTİNADA
Virüsün ortaya çıktığı Hubey eyaletine bağlı toplam 18 milyon kişinin yaşadığı Vuhan, Ezhou ve Huanggang kentleri karantina altına alındı. Giriş ve çıkışların yasaklandığı 11 milyon nüfuslu Vuhan’da salgının yayılmasını önlemek için alınan tedbirler arasına ulaşımın durdurulması da eklendi. Kente dün itibariyle, otobüs, metro, feribot seferleriyle hava yolu ve demiryollarının dış hat seferleri ikinci bir talimata kadar kapatıldı. Vuhan yerel hükümet departmanlarından yapılan açıklamayla halktan “özel bir nedeni olmaması durumunda” şehri terk etmemesi ve tüm halkın maske takması talep edildi. Yerel hükümet ayrıca kentteki turizm destinasyonları ve otellerin 8 Şubat’tan önce büyük çaplı etkinliklerini askıya alması talimatı verirken, söz konusu önlemlerin “virüsün yayılmasını etkili bir şekilde kesmek için” alındığını kaydetti.
BAYRAM ETKİNLİKLERİ İPTAL EDİLDİ
Ezhou şehrinde de toplu taşım araçları ve feribot seferleri geçici olarak durduruldu. Hubey eyaletine bağlı Huanggang yerel hükümeti de kentte toplu ulaşımın gece yarısı itibarıyla duracağını bildirdi. Ayrıca şehirdeki, tüm sinema, internet kafe, turizm ve eğlence mekanları ikinci bir açıklamaya kadar çalışmayacak. Çin’in başkenti Pekin’de de Bahar Bayramı dolayısıyla yapılacak büyük çaplı bütün etkinlikler iptal edildi.
Türkiye de alarma geçti
Hastalığa karşı Türkiye de alarma geçti. Sağlık Bakanlığı, Vuhan şehrinden uçuş gerçekleştiren Çin havayolu şirketiyle görüştü. Bakanlık, şirketten kabin görevlilerinin yolcularla ilgili teyakkuz halinde olmasını istedi. İlk etapta uçuş ekiplerince hastalık şüphesi bulunan şahıslarla ilgili ‘anket’ içerikli ön çalışma yapılacağı, yolcuların hastalığın seyrettiği bölgelerde bulunup bulunmadığının araştırılacağı belirtildi. Hastalık şüphesi bulunan yolcuların, havalimanında bulunan acil sağlık birimlerine yönlendirileceği, özel kıyafet ve özel ambulanslarla ilgili sağlık kuruluşlarına götürülerek tedavi altına alınacağı öğrenildi. Ayrıca virüsün yayıldığı ülkelerden gelen yolcuların termal taramadan geçirileceği, ateşi yüksek çıkan yolcuların teste tabi tutulacağı ifade edildi. Şirketin bugüne kadar gerçekleştirdiği seferlerde olumsuz bur durum yaşanmadığı öğrenildi.
THY’nin Çinli yolcusu temiz
Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul-Bogota- Panama seferini yapan uçaktaki Çin uyruklu yolcuya şüphe üzerine sağlık taraması yapıldı, taramada koronavirüs bulgusu çıkmadı. Uçağın, Bogota’dan Panama’ya kalkış için hazırlanıldığı sırada Çinli yolcu rahatsızlandığını bildirdi. Sağlık merkezine götürülen yolcunun koronavirüs taşıdığından şüphelenildi ve sağlık taramasına alındı. İncelemede koronavirüse rastlanmadı.
Virüsün belirtileri
Ortaya çıktığı yerden dolayı “Vuhan virüsü” diye de adlandırılan yeni koronavirüs, solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor. NCoV’in ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanıyor.
Maske için acil durum
Çin Sanayi ve Enformasyon Bakanlığı, 2019-nCoV virüsü nedeniyle büyük çaplı maske taleplerinin karşılanması için maske üretimi konusunda acil durum koordinasyonu başlattı. Bakanlığın tüm eyaletlerde maske üretimini hızlandırmak için yerel maske üreticilerini koordine edeceği belirtildi.
Aşısı da yok tedavisi de!
Elçilikten Türklere uyarı
Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği, Çin’de ortaya çıkan koronavirüs (2019-nCoV) hakkında Türk vatandaşlarına uyarılarda bulundu. Büyükelçiliğin internet sitesinden yapılan açıklamada, Çin’de ikamet eden ve buraya seyahat edecek Türk vatandaşlarına yönelik şu tavsiyelerde bulunuldu: “Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmaları, açık havada koruyucu maske takmaları, ateş, öksürük ve nefes darlığı belirtiler gösteren hastalarla temastan kaçınmaları, öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun kısımlarını kapatmaları ve kullandıkları mendilleri sık sık değiştirmeleri, canlı hayvanların bulunduğu çiftlik ve pazarlardan, kesimhanelerden uzak durmaları, canlı ya da ölü hayvanlarla temastan kaçınmaları, et, balık ve yumurta benzeri hayvansal ve su ürünlerini iyi pişmiş şekilde tüketmeleri, yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerin görülmesi halinde acilen bir doktora başvurulması tavsiye edilmektedir.”
Etkilenen yok
Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, de ülkedeki salgına ilişkin açıklamalarda bulundu. Çin’de 6 bin Türkiye vatandaşının olduğunu belirten Önen, “Ölümcül virüs salgınında etkilenen Türk vatandaşı yok. Tahliyeyi gerektirecek bir durum yok” dedi.
AB riski ‘orta’ seviyeye çıkardı