Çin'de 7.8'lik deprem: Ölü sayısı 10 bin

Çin'in Sichuan eyaletinde meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde 5 okul binasının daha çöktüğü bildirildi. Ölü sayısının 10 binin üzerinde olduğu bildirildi.

Yeni Şafak
Çin'de 7.8'lik deprem: Ölü sayısı 10 bin

Çin'in Sichuan eyaletinde meydana gelen depremde ölü sayısının yaklaşık 10 bin olduğu bildirildi. Yeni Çin Haber Ajansı'nın haberinde, son olarak yaklaşık 8 bin 700 olarak açıklanan ölü sayısının yaklaşık 10 bin olduğu duyuruldu. Çin Başbakanı Ven Ciabao, Richter ölçeğine göre 7,8 büyüklüğündeki depremi, "büyük felaket" olarak nitelendirmişti.

Ülkenin resmi haber ajansı Xinhua'nın bildirdiğine göre;

-Eyaletin Shifang bölgesinde bulunan iki kimyasal fabrika tamamen yıkıldı. 80 ton sıvı amonyağın sızdığı fabrikaların enkazından 6 binden fazla kişi kurtarıldı.

- Dujangyan kentinde bulunan hastane yıkıldı. Shifang bölgesinde yüzlerce insan yıkılan okullar, fabrikalar ve çeşitli iş yerlerinin altında kaldı.

- Eyalete bağlı otonom bölge, 161 bin nüfuslu Beichuan Qiang'daki evlerin yüzde 80'inin yıkıldığı bildirildi. 8 okul çöktü.

- Dujianyang'daki Juyuyan Orta Okulu'nun enkazı altında hayatta kalan 900 öğrenciyi kurtarma çalışmaları kararan havada güçlükle sürdürülüyor.

-Depremin ardından hissedilir derecede 12 artçı sarsıntı meydana geldi. Sarsıntılar 10 eyalette hissedildi.

-Uzmanlar son felaketin, 1976'da 300 binden fazla kişinin ölümüne neden olan Tangshan depremiyle aynı özellikler taşıdığını, ancak bu seferki sarsıntının merkez üssünün daha kırsal bir bölgede olduğunu bildiriyor.

BAN'DAN BAŞSAĞLIĞI VE YARDIM MESAJI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Çin'in Sichuan eyaletindeki depremde ölenlerin ailelerine başsağlığı diledi ve BM'nin Çin hükümetine yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. Genel Sekreter Ban, Myanmar'daki kasırga felaketiyle ilgili düzenlediği basın toplantısının sonunda, Çin'de meydana gelen depremde insanların ölmesinden ve yaralanmasından dolayı son derece üzgün olduğunu bildirdi. Depremin yarattığı hasarın ve depremde ölenlerin ve yaralanların sayısının henüz bilinmediğini belirten Ban, kurbanların ailelerine başsağlığı diledi. Ban, ayrıca yayımladığı resmi açıklamada, BM'nin Çin hükümetine insani yardım konusunda elinden geleni yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

Ban'ın insani işlerden sorumlu yardımcısı John Holmes, bir soru üzerine gazetecilere, henüz Çin'in BM'ye yardım etmesi için başvurmadığını, ama BM'nin yardım önerisinde hemen bulunacağını dile getirdi.

ERDOĞAN'DA BAŞSAĞLIĞI MESAJI GÖNDERDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, deprem felaketi nedeniyle Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao'ya başsağlığı mesajı gönderdi. Başbakan Erdoğan'ın, mesajında, Türk Milleti adına Çin Halkı'na baş sağlığı dilediği ve zor günlerinde Çin Halkı'nın yanında olduklarını ifade ettiği belirtildi.