Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo'nun, İtalya'da geçen hafta 294 kişinin yaşamına mal olan depreme ilişkin çizdiği karikatür tepki çekti.
Feliz imzası taşıyan “İtalya depremi" başlıklı karikatürde resmedilen yaralılar, İtalyan makarnalarına benzetilirken, yıkılan binaların, molozların altında kalanların yine İtalyanların ünlü yemeği, kat kat hamurdan yapılan lazanyaya benzetilmesi büyük tepkiye yol açtı.
Depremin en çok yıkıma ve can kaybına yol açtığı Amatrice kasabasının belediye başkanı Sergio Pirozzi, Repubblica gazetesinin kanalına yaptığı açıklamada, “Ölüler üzerine nasıl karikatür yapılabilir ki? Ben eminim ki, bu çirkin ve utanç verici karikatür, Fransızların hislerine karşılık gelmiyor. Karikatür, ironi yapıyoruz ama yaşanan talihsizlikler ya da ölüler üzerine hiciv yapılamaz. Her şeyin bir sınırı var." dedi.
İtalyanlar, sosyal medyadan Charlie Hebdo'ya tepki gösterirken, Twitter'daki pek çok kullanıcı da Fransız dergisinin son karikatürünün iğrenç ve ölenlere saygısızlık olduğu konusunda birleşti.
Twitter'da, Charlie Hebdo başlığıyla açılan tartışmalarda, derginin sınırı aştığı dile getirilirken, “Çok üzgünüz ama daha fazla Charlie Hebdo değiliz" tepkisi öne çıktı.
Hiciv değil ırkçılık
Forza Italia Partisi milletvekillerinden Barbara Saltamartini de Twitter hesabından, “Charlie Hebdo'nun karikatürü, depremde kaybettiklerimize yönelik aşağılık ve incitici. Bu dergi bir hiciv değil ama bir çöp." yorumunu yaptı.
Gazeteci Marco Ventura da, “Bu hiciv değil, ırkçılık" şeklinde tepkisini gösterdi.
İtalya'dan yükselen tepkiler üzerine Fransa'nın Roma Büyükelçiğinden bir açıklama geldi. Fransa Büyükelçiliği, felaket dolayısıyla İtalyan halkının acılarının paylaşıldığını belirtirken, "Charlie Hebdo'nun tasviri, Fransa'nın pozisyonunu temsil etmiyor." ifadesini kullandı.
Charlie Hebdo dergisi daha önce yayınladığı “Göçmenler" karikatürüyle Bodrum'da geçen yıl minik cesedi kıyıya vuran Aylan Kurdi'yi büyüdüğünde tacizci olacakmış gibi göstermesi tepki toplamıştı.
İnançları hedef alması dolayısıyla Fransız hiciv dergisini, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus da eleştirmişti.