Çavuşoğlu: Musul ve Rakka operasyonları çok önemli

Suriyeli muhaliflerin Londra'daki toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "DAEŞ'i tamamen Suriye ve Irak'tan temizlemek istiyorsak hem Musul operasyonu hem de Rakka operasyonu çok önemli" dedi.

Yeni Şafak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere'nin başkenti Londra'da bugün düzenlenen ve Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi'nin ortaya koyduğu üç aşamalı yeni vizyonun görüşüldüğü toplantı sonrası basın açıklaması yaptı.

Fikirdaş ülkelerle bugün Londra'da bir araya geldiklerini söyleyen Çavuşoğlu, ateşkes konusunda eş başkanlar olan Rusya ve ABD'nin çabası olduğunu hatırlatarak, Suriye'de kalıcı bir siyasi çözüm ile müzakerelerin başlaması için ise muhalefetin bugün bir sunum yaptığını dile getirdi.

Toplantının son derece verimli geçtiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Fikirdaş ülkeler olarak biz de ateşkes ve siyasi çözüm konusundaki düşüncelerimizi paylaştık. Dolayısıyla zamanlaması da iyiydi, faydalı bir toplantı oldu. Bu vesileyle (İngiltere Dışişleri Bakanı) Boris Johnson'ı da tebrik ettim. O da darbe girişiminden sonra hemen beni aramıştı. Bugün bir kere daha Türkiye'ye olan desteklerini vurguladılar. Fransız Dışişleri Bakanıyla yine muhalefetin koordinatörü Riyad Hicab ile de ikili görüşmeler yaptık. Dolayısıyla bu sabah Strasbourg'daydık, öğleden sonra da Londra ile bu şekilde verimli bir günü geçirdik." diye konuştu.

Bir kişiye takılıp kalmamak lazım

Suriyeli muhaliflerin bugün Londra'da duyurduğu belge ve vizyonun çok iyi hazırlandığını belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Ama önemli olan uygulanabilmesi. Uygulanabilmesi için de herkesin destek vermesi gerekiyor. Esasen bir ülkenin kaderini bir kişiye bağlamak doğru değil. Herkesin kabul edebileceği ve destekleyebileceği kişiler üzerinde durmak daha gerçekçi. Bu saatten sonra, sizler de görüyorsunuz muhalefetin Esed'i kabullenmesi mümkün değil. Esed'i kabullenmemesi demek, çatışmaların, kaosun devam etmesi demek. Dolayısıyla bir kişiye takılıp kalmamak lazım ve Suriye'nin geleceğini konuşmak lazım. Muhalefetin ortaya koyduğu vizyon da tamamen bunu kapsıyor, bence gerçekçi ama Esed'i destekleyen ülkelerin de bunu görmesi gerekiyor."

Tek başına Türkiye'nin yapabileceği bir şey değil

Çavuşoğlu, "DAEŞ'e karşı Rakka'da ABD ile birlikte operasyon yapılabileceği" yönündeki haberlere ilişkin ise Rakka'nın Suriye'de DAEŞ'in üssü olduğunu belirterek, Rakka'dan DAEŞ temizlenmediği sürece mevcudiyetinin Suriye'de ve Irak'ta devam edeceğini kaydetti. Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O nedenle DAEŞ'i tamamen Suriye ve Irak'tan temizlemek istiyorsak hem Musul operasyonu hem de Rakka operasyonu çok önemli. Biz başından beri bunu söylüyoruz, karadan yerel güçleri desteklemezsek, kara operasyonu olmazsa havadan saldırılarla DAEŞ'i yok etmek mümkün değil, hatta durdurmak mümkün değil. Gerek kamuoyu, basın önündeki söylemlerimize bakarsanız, gerekse DAEŞ'e karşı oluşturulan koalisyon toplantılarında ve uluslararası Suriye'ye destek grubu toplantılarında yaptığımız tüm açıklamalarda bu var.

Ama bu tek başına Türkiye'nin yapabileceği bir şey değil. Tek başına Türkiye'den yapılmasını beklemek de doğru değil. Sınırımızın diğer tarafından gelen tehdide karşı, orada Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve yerel güçleri desteklememiz ve katkı sağlamamız son derece doğaldır ama Rakka ve diğer bölgelerdeki operasyonları iyi planlamak lazım ve herkesin katkı sağlaması lazım. Yerel güçlerin eğitilip, donatılması ve özel kuvvetlerin de sadece bizim değil değişik ülkelerin katkı sağlaması lazım, yönlendirme yapması lazım. Bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanımız, Obama dahil birçok liderle gündeme getirdi ama esas askerlerin ve istihbarat dahil güvenlik birimlerinin bunu çok iyi tartışması gerekiyor ve iyi hazırlanmış, sonuç odaklı bir planın, stratejinin olması gerekiyor."

GÜNDEM
Canikli: Rakka operasyonuna sıcak bakıyoruz

GÜNDEM
Obama'dan Erdoğan'a Rakka teklifi

Yoğun diplomasi trafiği

Açıklamalarında son dönemde yürüttüğü yoğun diplomasi trafiğine de değinen Çavuşoğlu, dün Slovenya'da yaptığı temaslar çerçevesinde çok sayıda ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini kaydetti.

Slovenya Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Dışişleri Bakanının yanı sıra Kosova Dışişleri Bakanı, AGİT Genel Sekreteri, Macaristan ve Makedonya Dışişleri Bakanlarıyla görüştüğünü belirten Çavuşoğlu, ayrıca Bosna Hersek Yüksek Temsilcisiyle de bir araya geldiğini söyledi.

Dün akşam ise Strasbourg'a geçtiklerini kaydeden Çavuşoğlu, bu sabah da Strasbourg'da bakanlar komitesinde dışişleri bakanlarıyla darbe sonrasındaki süreci değerlendirdiklerini dile getirdi.

"Elbette sitemlerimiz oldu, çünkü oradaki bazı arkadaşlarımız aynı zamanda AB üyesi, Avrupa Konseyi üyeleri" diyen Çavuşoğlu, temaslarında bir taraftan Türkiye'yi konuştuklarını bir taraftan da Suriye'yi ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdiklerini belirtti. Çavuşoğlu, cuma günü de Ankara'da Avrupa Birliği Dış Politika ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'yi ağırlayacaklarını sözlerine ekledi.