Brexit onaylandı

Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin liderleri, İngiltere'nin AB'den ayrılması (Brexit) gündemiyle Brüksel’de toplandı. AB liderleri Brexit anlaşmasını ve siyasi deklarasyon belgesini onayladı.

Yeni Şafak
İngiltere Başbakanı Theresa May ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Jean Claude Juncker

AB Konseyi Başkanı Tusk, "Brexit anlaşması onaylandı. AB liderleri, İngiltere konusunda uzlaşıya vardı" açıklamasını yaptı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin liderleri, İngiltere'nin AB'den ayrılması (Brexit) gündemiyle Brüksel’de toplandı. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, Brexit gündemiyle Brüksel’de buluştu.

Anlaşmanın önünde önemli bir sorun olan Cebelitarık konusunda, İspanya yönetimi geri adım atarak “Uzlaşmaya varıldı” açıklaması yaptı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez konuya ilişkin açıklamasında taleplerinin AB tarafından kabul edildiğini ifade ederek, İngiltere’nin ’ın geleceği konusundaki kararları İspanya ile müzakere edeceğini belirtti.

'Brexit' taslak anlaşmasını onaylamıştı. Avrupa ve Londra tarafından açıklamalar gelirken, İngiltere'nin çekilme süreci netleşmiş oldu. Brexit'e karşı olanlar ise hala protesto gösterileri düzenliyor. İngiliz Brexit Bakanı Dominic Raab, AB ile varılan anlaşmayı gerekçe göstererek istifa etmişti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/11/25/12/47/resized_ece6a-2018-11-25t094027z_968775098_rc13c46ac100_rtrmadp_3_britain-eu.jpg

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "27 AB ülkesi, ayrılık anlaşmasını ve AB-İngiltere ilişkilerinin geleceğini belirleyen siyasi deklarasyon belgesini onayladı." ifadesini kullandı.

Anlaşma, toplantı başladıktan yaklaşık 40 dakika sonra imzalandı.

Onaylanan siyasi deklarasyon belgesiyle de İngiltere ve AB arasında gelecekte inşa edilecek ilişkilere yön verilmesi hedefleniyor.

Bundan sonraki süreçte, 585 sayfalık Brexit ayrılık belgesinin Avrupa Parlamentosu (AP) ve İngiltere Parlamentosu'nda onaylanması gerekiyor.

DÜNYA
İngiltere'nin kaderini belirleyen 585 sayfa

DÜNYA
Brexit için kritik tarih