Brexit ne alemde?

Birleşik Krallık’ta 2017’de halk oylaması ile başlayan Brexit süreci devam ediyor. Bazı konular henüz tam anlamıyla netlik kazanmasa da sürece dair önemli gelişmeler olmuyor değil. Geçtiğimiz günlerde Brüksel'de toplanan konseye katılan 27 AB üyesinin bakanı, iki yıllık geçiş sürecindeki kuralları onayladı. Fakat halk, bu gelişmelerden ne kadar haberdar? Anketler, pek de haberdar olmadıklarını gösteriyor.

Yeni Şafak Haber Merkezi
İki yıldır devam etmekte olan Brexit süreci büyük ilerleme kaydetti.

İngiltere'nin aldığı Brexit kararının üzerinden neredeyse iki yıl geçti. Brexit ile ilgili her haber çıktığında dünyayı hala hem siyasi hem de ekonomik olarak etkilemeyi sürdürüyor.

Birleşik Krallık’ta 2017’de halk oylaması ile başlayan Brexit süreci devam ediyor. Bazı konular henüz tam anlamıyla netlik kazanmasa da sürece dair önemli gelişmeler olmuyor değil.

Geçtiğimiz günlerde Brüksel'de 27 AB üyesinin ilgili bakanlarının katıldığı konseyde iki yıllık geçiş sürecindeki kurallar onaylandı.

DÜNYA
Brexit süreci bugün resmen başlıyor

Bu kurallara göre Londra hükümeti, AB'nin belirlediği uzun dönemli bütçe döneminin sona erdiği 31 Aralık 2020 tarihine denk getirilen sürecin son gününe kadar AB'ye ödemesi gereken payı ödemeye devam edecek. 21 aylık çıkış süreci boyunca İngiltere, AB kurallarını yapılacak yeniliklere rağmen uygulamak zorunda olacak.

Geçiş süreci 2020'de son buluyor

İngiltere ve AB, Brexit'in tam anlamıyla vuku bulacağı resmi tarihi 30 Mart 2019 olarak belirledi. Ancak çıkış sürecinin 31 Aralık 2020 tarihinde tamamlanmış olmasında ortak karar alındı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/02/12/05/32/resized_c4265-5398e9e7brexitnealemde.jpg

Üzerinde uzlaşılan kurallar gereği İngiltere 2021'den önce AB'li ortaklarının onayını almadan herhangi bir üçüncü tarafla ticari anlaşma da imzalayamayacak. Ayrıca çıkabilecek herhangi bir anlaşmazlıkta karar verici mekanizma sadece AB Adalet Divanı olacak.

Hem AB'li hem değil

İngiltere, bu geçiş döneminde normal üye gibi algılanmaya devam edilecek fakat Avrupa kurumlarında ve karar vermede herhangi bir sözü ve rolü olmayacak. Peki İngiltere'de halk, bu gelişmelerden ne kadar haberdar? Anketler, pek de haberdar olmadıklarını gösteriyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/02/12/05/39/resized_91ae1-8e2f8f56peoplesmarcheu.jpg

Halkın kafası karışık

İngiltere'de yapılan bir araştırmada halkın büyük kısmının Brexit sürecini anlamadığı ve hükümetin amaçları konusunda herhangi bir fikri olmadığını gösteriyor. Kısacası Independent gazetesinin haberine göre, İngilizlerin Brexit konusunda kafası bir hayli karışık.

Bir anket şirketinin araştırmasına göre İngilizlerin dörtte üçü Başbakan Theresa May'in AB ile müzakerelerdeki amaçlarını bilmiyor. Özellikle İngiltere'nin AB'den ayrılma süreciyle ilgili en büyük tartışmalardan biri olan ticaret ve göçmenler konusunda İngilizlerin büyük kısmı, hükümetin tam olarak neyi amaçladığı hakkında bihaber.

Katılımcıların yüzde 80'inden fazlası, sınır meselesinde de nasıl bir çözüme ulaşıldığını bilmediklerini ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 74'ü Başbakan May'in Brexit planlarının 'anlaşılmaz' olduğunu belirtti.

DÜNYA
Brexit yasa tasarısı Avam Kamarasında onaylandı

EKONOMİ
'İngiliz ekonomisi Brexit sonrasında yavaşlayacak'

EKONOMİ
İngiltere'den Brexit sonrası için iki ayrı gümrük biçimi önerisi