Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Remzi Ezzeldin Remzi, Halep'te ateşkesin sağlanması konusunda yoğun görüşmeler yapıldığını belirterek, "Umudumuzu yitirmiyoruz, yitiremeyiz de. Sabırlı olalım. Sanıyorum birkaç gün içinde bir ilerleme olabilir." dedi.
Remzi ve Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun Cenevre'deki toplantılarına başkanlık eden Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland BM insani erişim çalışma grubu toplantısının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Cenevre'deki Suriye görüşmelerini ağustos ayınının sonunda tekrar başlatmayı hedeflediklerini belirten Remzi, "Askeri faaliyetlerin yoğunlaşması nedeniyle insani durumla ilgili hayal kırıklığımız sürüyor." diye konuştu.
Yoğun görüşmeler yapılıyor
Müzakerelerin tekrar başlaması için bütün taraflarla görüşmeye devam ettiklerini ve Suriyeli muhalifler olmadan görüşmelerin yürütülemeyeceğini belirten Remzi, Halep'teki çatışmalar ve insani duruma ilişkin ise, "Rusya ve Suriye hükümeti ile sivillerin korunması ve uluslararası insani hukuka uyulması konusunda yoğun görüşmeler yapıyoruz." dedi.
Halep'te ateşkesin sağlanması yönündeki bir soruya da Remzi, "Çatışmaların durdurulması için eş başkanlar (Rusya ve ABD) arasında yoğun istişareler sürüyor. Biz de çeşitli taraflarla görüşüyoruz. BM Suriye Özel Temsilcisi geçen hafta Tahran'daydı, ben Şam'daydım. Hala zamanımız var. Umudumuzu yitirmiyoruz, yitiremeyiz de. Sabırlı olalım. Sanıyorum birkaç gün içinde bir ilerleme olacak." cevabını verdi.
"Hala bir şans olduğunu düşünüyorum"
Rusya ve Suriye rejiminin Halep'te askeri faaliyetlerini durdurmasının ne kadar gerçekçi olduğuna ilişkin bir soruyu ise Remzi, "Bu soruyu onlara sormalısınız ama hiç kimse Halep'te insani yardımları ve siyasi çözümü engellemeye yönelik askeri faaliyetlerini artırmaz diye düşünüyorum. Halep çok önemli ve Halep konusunda bir an önce bir şeyler yapılması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde hala bir şans olduğunu düşünüyorum." şeklinde yanıtladı.
Açlık kapıda
Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun Cenevre'deki toplantılarına başkanlık eden Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Egeland ise, geçen ay kuşatma altında veya erişimin zor olduğu bölgelerde yaşayan 1,2 milyon kişiye ulaşmayı hedeflediklerini ancak çatışmalar nedeniyle bu sayının sadece yüzde 40'ına erişebildiklerini ifade etti.
Rusya, ABD ve ISSG ülkelerine insani yardımların ulaştırılması konusunda çağrı yapan Egeland, "En kısa sürede yardımların ulaştırılması gerekiyor, insanlar tahliye edilemediği için kan kaybından ölüyor ve açlık kapıda." uyarısında bulundu.