Beşşar Esed için UCM'ye tutuklama talebi

Rabia Şenol Neslihan Önder
Neslihan Önder - Gülden Sönmez - Rabia Şenol

Esed rejiminin Suriye halkına karşı işlediği savaş suçlarının hesabının sorulması için uluslararası düzeyde hukuki adımlar atılmaya devam ediyor. Türk Avukatlar Gülden Sonmez ve Cihat Gökdemir, devrik lider Beşşar Esed hakkında işkence, cinayet ve baskıları nedeniyle 2017 tarihinde uluslararası mahkemelerde suç duyurusunda bulunmuştu. Avukatlar, Hollanda Lahey’de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (ICC) Beşar Esed hakkında tutuklama kararı çıkarılması için dilekçe sundu. Dilekçede Suriye, Türkiye, Ürdün ve Avrupa’da bulunan her yaştan erkek ve kadın toplam 1183 Suriyeli mağdurun ifadelerine de yer verildi. Mağdurlar arasında, Sednaya Cezaevi’de kalanlar, Filistin Şubesi gibi istihbarat sorgu şubelerinde işkence görmüş ve tutulmuş, hayatını kaybedenlerin yakınları bulunduğu belirtildi.

SÜREÇ REJİMİN ÇÖKÜŞÜYLE YENİ BOYUT KAZANDI

Dosya hakkında bilgi veren Avukat Gülden Sönmez, UCM'den Esed hakkında tutuklama kararı çıkarmasını talep ederek, “Dilekçemizde yer alan müvekkillerimiz arasında, işkence görmüş ve tutulmuş olanlar, hayatını kaybedenlerin yakınları, varil ve misket bombalarıyla şehit olanların yakınları ya da bu bombalardan yaralananlar, işkence görenler başta olmak üzere her türlü savaş suçu mağdurları bulunuyor. Müvekkillerimizin ellerindeki deliller, Suriyeli ve uluslararası insan hakları kuruluşlarının rapor ve delilleri ve açık kaynak deliller karşılaştırılarak titiz bir çalışma sonrasında sınıflandırarak dava dosyalarını tamamladık. 2019 yılında yaptığımız başvuru dosyası artık rejimin de çökmesiyle birlikte yeni bir boyut kazandı” diye konuştu. dava dosyasındaki müşteki şikayetleri arasında rejim askerlerinin tecavüzü sonucu çocuk doğuran kadınların, çocukları gözleri önünde katledilen bir babanın, öldü sanılarak toplu mezara atılan ancak bir yolunu bulup buradan kaçmayı başaran bir gencin şikayetinin bulunduğunu söyleyerek, “Akıl almaz olaylar, örnekler ve delillerimiz var. Bu dosya bizim şeref dosyamız. Eğer onların hakkını savunmasaydık vicdanımız bizi öldürebilirdi. Şimdi tüm dünyadaki vicdanlı insanlara ve hukukçulara bize destek olmaları çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeni hükümetten soruşturma

Yeni Suriye yönetiminin Adalet Bakanı Şâdi el-Veysi, Esed rejiminin yıllardır başta Sednaya Hapishanesi olmak üzere birçok hapishane ve tutuklu merkezinde Suriyelilere yönelik uyguladığı işkencelerin hesabının sorulması için düğmeye bastı. Yeni Şafak’ın elde ettiği bilgilere göre, Adalet Bakanı'nın talimatı üzerine Başsavcılık soruşturmanın başlatılması için görevlendirildi. Ayrıca suçluları, şikayetleri araştırmak üzere 5’er kişiden oluşan 4 ayrı hukukçu heyeti çalışmalara başladı.