Batı'dan Kiev'e ateşkes turları: Avrupalı liderlerden ikna ziyaretleri

Ukrayna'da savaşın artan ekonomik ve siyasi maliyetleri karşısında Batılı ülkeler strateji değiştirdi. ABD Başkanı Biden, savaşın sebebi olarak, Ukrayna lideri Zelenski'nin ‘kendisini dinlememesini’ gösterdi. Rusya'yı karşılarına almamaya özen gösteren Almanya, Fransa ve İtalya liderleri de Kiev'i ateşkese ikna için ziyarete hazırlanıyor. Savaşın Donbas'a sıkışmasını fırsat bilen ülkeler, Kiev ile Moskova'yı masaya oturtmayı hedefliyor.

Sernur Yassıkaya
Volodimir Zelenski

Rusya’nın Ukrayna işgali beşinci ayı geride bırakmaya hazırlanırken, Kiev’i Moskova’ya karşı destekleyen Batı cephesinde, savaşa yönelik siyasi tutum değişikliği ve manevra arayışının arttığı gözlemleniyor. Savaş sonucu çıkan enerji ve gıda krizini derinden hisseden Avrupa ülkelerinin, Ukrayna’daki savaşı kısa süre içinde bir ateşkes ve sonrasında bir anlaşmayla sona erdirmeye yönelik adımları hem Kiev hem de Moskova nezdinde sonuç vermedi. Buna karşın son dönemde ABD’den de savaşa yönelik karışık mesajlar gelmeye başladı. ABD Başkanı Joe Biden’ın önceki gün Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi hedef alan “Uyardım ancak beni dinlemedi” sözleri, Washington’da da savaşa yönelik hesapların değiştiği yorumuna neden oldu. Biden’ın açıklamasından saatler sonra ise Avrupa Birliği’nin önde gelen üç ülkesi, Fransa, Almanya ve İtalya liderlerinin Kiev’i birlikte ziyaret edeceğinin açıklanması, “Batı Ukrayna’yı ikna etmek mi istiyor?” sorusuna neden oldu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/06/13/02/00/resized_33cc6-3e9f5755manc59fetkievebaskc4b1nanafoto.jpg

ÜÇÜ BİR ARAYA GELECEK

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/06/13/02/01/resized_0f3a6-897cc5d5manc59fetdraghi.jpg

ZELENSKİ’YE SİYASİ BASKI

Son günlerde Almanya Başbakanı Scholz’un Ukrayna’ya silah sevkiyatını yavaşlattığı, Macron’un Zelenski’ye, Kiev ile krize neden olan “Rusya’yı küçük düşürme” çağrısında bulunduğu, İtalya Başbakanı Draghi’nin ise Putin’e geçen nisan ayında ateşkes için bir teklif götürdüğü ve son olarak Mayıs ayında tahıl krizini çözme ve Zelenski ile görüşme teklifini götürdüğü biliniyor. New York Times Yazarı Thomas Friedman da yazısında, Ukrayna’da ateşkes için Avrupa başkentlerinden Beyaz Saray’a telefonlar açıldığını belirtmişti.

Üç Avrupa ülkesinin uzayan savaşın artan ekonomik maliyeti karşısında Kiev’i masaya oturmaya zorlayacağı değerlendiriliyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/06/13/02/01/resized_281f3-bc021fa3bidenyenidenaday.jpg

MEDYANIN İLGİSİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ

UKRAYNA’DAN BIDEN’A TEPKİ

ABD Başkanı Joe Biden’ın da geçen Cumartesi günü, savaştan dolayı Ukrayna lideri Zelenski’yi suçlu tuttuğu anlamına gelebilecek, “Rusya saldıracak dedim, beni dinleseydi böyle olmazdı” sözleri Kiev’in tepkisine sebep oldu. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Sergei Nikiforov, Biden’ın sözlerine açıklık getirmesini talep ederek, “Ortaklarımız bizi duymak istemedi” sözleriyle tepki gösterdi. Biden’ın son dönemde ABD’de yaşanan yüksek enflasyon ve artan enerji fiyatlarından Ukrayna’da yaşanan savaşı sorumlu tuttuğu biliniyor. Beyaz Saray üzerinde etkili olduğu bilinen eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger geçen ay, Davos Zirvesinde Ukrayna’nın çözüm için Rusya’ya toprak vermesi gerektiğini söylemişti.

HESAPLARI DONBAS MI DEĞİŞTİRDİ?

DÜNYA
Biden'ın açıklamalarına Ukrayna'dan sert yanıt geldi

DÜNYA
Kiev tiyatrosu yeniden açıldı: Oyunlar tükendi

DÜNYA
Kissinger’dan Kiev’e çağrı: Rusya’ya toprak ver