Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin ev sahipliği yapacağı zirveye Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in yanı sıra Türkiye'den Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katılıyor.
Çok sayıda ülke bulunuyor
Zirvede ayrıca Katar, Yunanistan, Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan, Irak, İtalya, Güney Afrika ve Güney Kıbrıs liderleri de yer alacak. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Temsilcisi Joseph Borrel, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da zirvede bulunuyor.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi: "Refah Sınır Kapısı'nı bir an için bile kapatmadık ama sınırın Filistin tarafındaki İsrail bombardımanı insani yardımların geçişini engelledi." ifadelerine yer verdi.
Zirvede konuşma yapan Ürdün Kralı Abdullah; "Filistinlilerin yerinden edilmesi savaş suçudur" dedi.
"Ablukayı kaldırın"
Zirvede açıklamalarda bulunan bir diğer isim Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas oldu. "Asla topraklarımızı terk etmeyeceğiz" diyen Abbas; İsrail hükümetine sesleniyoruz, ablukayı kaldırın ifadelerine yer verdi.
4'lü zirve iptal olmuştu
Ürdün'ün başkenti Amman'da Mısır, Ürdün, Filistin ve ABD liderlerinin katılımıyla düzenlenecek dörtlü zirvenin Gazze'deki hastane bombalamasının ardından iptal olmasıyla Kahire'deki zirvenin önemi arttı.
Ancak "İsrail-Filistin çatışmasına iki devletli çözüme dayanan kapsamlı bir çözüme ilişkin tartışmaların acilen başlatılması" çağrısı ile gerçekleştirilen zirvenin çatışmaları sona erdirme noktasında nasıl bir sonuç doğuracağı belirsiz. Mısırlı yetkililer zirvenin çatışmalara yönelik uluslararası tutuma denge getirmeye katkı sağlayabileceği görüşünde.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Uluslararası Gazze Barış Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu.
İşte Fidan'ın açıklamaları;
Şu an Filistin'deki durum bir trajedi, hep öyleydi ancak şimdi daha da kötüleşiyor. Bunu kınamada koşulsuz olmalıyız. Uluslararası toplum eylem ve mesajlarını yeniden gözden geçirmeli. İsrail'in sözde zaferlerinin uzun dönemde güvenlik sağlamayacağı onlara anlatılmalı. İsrail bazı ülkelerin güvenliğini açık çek olarak kullanıyor.
İsrail'e yapılan askeri yardımlar işgali derinleştirmekten başka hiçbir işe yaramıyor.
Masum insanların katledilmesini izleyemeyiz. Sivillere yönelik saldırılar derhal durmalı.
İsrail Kudüs'teki kutsal değerlere saygı göstermiyor. Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz. Türkiye iki devletli çözüme dayalı barış sürecine inanıyor.
Eğer bu devam edecek olursa coğrafi bir tırmanışla tüm küresel istikrar ve barışı da tehdit edecektir.
Yeni bir garanti mekanizması tasarlanıp hayata geçirilmelidir. Tarafların adil bir barış için attığı adımların garanti edilmesi gerekmektedir.