Atlantik’in iki yakası, Avrupa ile ABD arasında yaşanan AUKUS krizi Brüksel’de kafaları karıştırdı. Washington’ın, Asya-Pasifik’te Fransa’yı saf dışı eden ittifak hamlesinin ardından, Avrupa Birliği (AB) adeta Çin ile ABD arasında sıkışmış durumda. ABD ile siyasi, askeri ve ekonomik bağlara sahip olan AB ülkeleri, Washington’ın Çin ile ipleri atma talebine de yanaşmıyor. Başta Almanya olmak üzere Pekin ile derin ticari ilişkilere sahip Avrupa ülkeleri, ABD’nin baskısı karşısında, “stratejik özerklik” arayışını dillendirmekten öte bir adımı henüz atabilmiş değil. Son olarak AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD ile ilişkilerin her zaman örtüşmeyeceği için özerkliğin güçlendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
AUKUS BİR İKAZ
SLOVENYA’DA MASAYA YATIRDILAR
AB ülkelerinin liderleri de bugün Slovenya’da gerçekleşecek AB-Batı Balkanlar Zirvesi öncesinde dün akşam ABD, AUKUS ve Çin-AB ilişkilerinin masaya yatırıldığı gayriresmi akşam yemeğinde bir araya geldi. Avrupa Konseyi Başkanı tarafından liderlere gönderilen davet mektubunda, son dönemde uluslararası alanda meydana gelen gelişmeler neticesinde AB’nin rolünün gözden geçirilmesi gerektiğine yönelik vurgu dikkatlerden kaçmadı.
NATO DA DEVREDE
VAZGEÇEMEYİZ MESAJI
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de yine ABD-AB ortaklığına dair Biden ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Von der Leyen ile Biden’ın görüşmesine ilişkin Politico dergisine bilgi veren bir AB Komisyonu yetkilisi, iki tarafın gündeminde de Çin olduğu ancak Washington’a, AB’nin Pekin ile ilişkilerden vazgeçme niyetinde olmadığı mesajı verildiğini kaydetti.