Afganistan'da Türk lisesine büyük ilgi

Afganistan'da 1995 yılından bu yana faaliyet gösteren Afgan-Türk lisesinin giriş sınavlarına kız öğrenciler büyük ilgi gösterdi. 120 öğrenci alabilen liseye 850 kişi başvurdu. Bu nedenle sınav ile öğrenci alan Türk lisesindeki sınav 3 saat sürdü.

Cihan
Afganistan'da Türk lisesine büyük ilgi

Afganistan'ın başkenti Kabil'de bulunan El Fateh Kız Lisesi sınavlarına katılan kız öğrencilerin heyecanlı olduğu gözlendi. Afganistan'ın Kabil, Mezar-i Şerif, Herat , Kandahar ve Şibirgan'da Türk liseleri bulunuyor.

Sınavda kız öğrenciler ter dökerken okul dışında da aileler heyecanla çocuklarını bekledi. CİHAN'a konuşan öğrenci velisi Hatice Ahmedi, "İki kızım şu anda sınavda. Ben de dualarla, heyecanla onların çıkışlarını bekliyorum. Kızlarımın Afgan-Türk kız lisesinin okunmasını istiyorum. Bu okullarda eğitim çok kaliteli bir eğitim verildiğini inanıyorum. Bunu gördüm kendim çünkü bir tane erke çocuğum de bu okullarda okuyor. Bu tür okulları destek veren dostlarımızdan Türk halkına ve devletine çok teşekkür ediyoruz." dedi.

Sınav öncesi mikrofonlarımıza konuşan Süheyla Rameş, "Bugün çok heyecanla Afgan-Türk kız lisesinin giriş sınavına katlıyorum. Çok meraklıyım. Sınava çok çalıştım, güzel bir şekilde geçeceğine inanıyorum. Kazanacağımdan eminim." dedi.

Bu sınavlardan geçerek okula başlayan ve bu yıl gözetmenlik yapan Susan Ziyahan, "Sınav gözlemcisi olarak sınavlar kontrol edip öğretmenlerime yardımcı oluyorum. Ben sadece bu liselerde okuyan kız öğrenci olarak, eğitim seviyesi ve kalitesi çok yüksek olduğuna ve bu okulları destek veren ağabeylerimize ve Türk kardeşlerimizden çok teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Sınav sırasında CİHAN'a konuşan Dağ, "Severek hizmet ediyoruz. Öğrencilerimiz çok seviyoruz." dedi. Dağ, Afganların Türk halkından farkı olmadığını ifade ederek, "Giyim kuşam ve savaştan çıkmış olmanın getirdiği haraplık vardı. Ama insanın sıcaklığı sevecenliği acısından Türk insanından hiçbir farkı yoktu. Gözlerinin içi gülüyordu." şeklinde konuştu. "Onlarında gözlerinin içi güldüğünü gördüğümüzden onlarda bizi sevdiklerini anlıyoruz" diyen Dağ, "Öğrencilerimiz çok çalışkan, erken kalkıyorlar çok güzel çalışıyorlar. İnanıyorum ki Afganistan çok daha güzel yerlerde olacak, olmayı da hakkediyor." ifadelerini kullandı.