Adil Cübeyr madara oldu

Suudi yönetimi Kaşıkçı cinayetinden sonra çıkmaza girdi. Amerikan CBS televizyonuna çıkan Dışişleri Bakanı Cubeyr, “Ceset nerede?” sorusu üzerine “Bilmiyoruz” dedi. Sunucu, “Bilmiyoruz ile ne demek istiyorsunuz” diyerek tepki gösterince, “Başsavcının bunu ortaya çıkarmaya çalıştığı söyleniyor” gibi anlamsız bir cevap verdi.

Yeni Şafak
Adil Cübeyr (Sağda)

ABD’de halkla ilişkiler turuna çıkan Suudi Arabistan’ın Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr, Amerikan medyası tarafından kendine iletilen Cemal Kaşıkçı cinayeti sorularına cevap bulmakta zorlanıyor. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın yakın çevresindeki isimlerden olan ama geçen aylarda yapılan kabine değişikliği ile Dışişleri Bakanlığı’ndan alınarak tenzile rütbeye uğrayan Cubeyr, Amerikan CBS kanalında yayımlanan Face the Nation adlı programa katıldı. Cubeyr program sunucusu Margaret Brennan’ın Kaşıkçı cinayetine ilişkin soruları karşısında ikna edici cevaplar veremeyerek adeta soğuk terler döktü. CBS’e çıkıp Kaçıkçı cinayetiyle Veliaht’ın hiçbir ilgisinin olmadığını, sorumlu 11 kişiyi yakaladıklarını ve Suudi yasal sürecine güvenilmesi gerektiğini söyleyen Cubeyr, “Cesedi nerede” sorusunu “Bilmiyoruz” yanıtını vermesi sunucu Brennan’ın tepkisini çekti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/02/12/01/28/resized_4b999-93cbec94mansetcemalkasikci.jpg

GÖRMEDİM, DUYMADIM, BİLMİYORUM

HALA SORUŞTURUYORLARMIŞ!

Brennan’ın “Türk hükümetini mi suçluyorsunuz” çıkışı üzerine “Hayır, bu suçu işleyen katilleri suçluyorum” diyen Cubeyr, “Ama katilleri gözaltına aldığınızı söylemiştiniz” hatırlatması üzerine “Evet” dedi. “Size cesedin nerede olduğunu söyleyemiyorlar mı” diye sorulunca “Hala soruşturuyoruz. Birkaç ihtimal var. Onlara cesedi ne yaptıklarını soruyoruz. Soruşturma devam ediyor, eninde sonunda hakikati bulmamızı bekliyorum” diye konuştu.

ÖLDÜRMEK İÇİN GÖNDERMEMİŞLER

VELİAHT’IN KURŞUN SÖZÜNÜ PAS GEÇTİ

Cubeyr’e, “New York Times, Veliaht Prens’in 2017’de başdanışmanına Suudi hükümetini eleştirmeyi kesip ülkesine geri dönmezse Cemal Kaşıkçı’ya kurşun sıkacağını söylediğini ve bu iletişimin Amerikan istihbaratı tarafından dinlendiğini haber yaptı. Veliaht Prens neden bahsediyordu?” sorusunu da yönelten Brennan yine tatminkar bir cevap alamadı. Anonim kaynaklara dayanan haberler hakkında yorum yapmayacağını, bu tür haberlerin iki - üç ay sonra yalan çıktığını savunan Cubeyr, Veliaht Prens’in cinayet emrini vermediğinde, cinayetten haberi bile olmadığında, bunun hükümetin izniyle yapılmadığında ısrar etmesi dikkat çekti.

GÜNDEM
Cumhurbaşkanlığı: BM'nin ve Türkiye'nin Kaşıkçı cinayeti bulguları örtüşüyor