AB'den 'endişeli' açıklama

HDP'ye yapılan terör operasyonu nedeniyle sık sık Türkiye'yi eleştiren Avrupa Birliği, yine 'endişeli' olduğunu açıkladı. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye'de en son yaşanan gelişmelerin 'ciddi endişeyle' takip edildiği savunuldu.

Yeni Şafak
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "Türkiye'yi parlamenter demokrasiye, insan haklarına, hukukun egemenliğine, temel özgürlüklere ve herkes için adil yargılanmayı korumaya, aynı zamanda aday ülke olarak taahhütlerine riayet etmeye çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Mogherini, yaptığı yazılı açıklamada, AB ve üye ülkelerin, Türkiye'de en son yaşanan gelişmeleri "ciddi endişeyle" takip ettiğini belirtti.

Cumhuriyet'e sahip çıktı

İdam cezasını geri getirecek bir tasarının meclise sunulmasına dönük yapılan değerlendirmelerden duyulan endişeye yer verilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Sosyal medya dahil ifade özgürlüğüne getirilen sürekli kısıtlamalar, daha fazla medya kuruluşunun kapatılması, Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni ve çalışanları dahil gazetecilere dönük gözaltı kararları, son olarak Türkiye'nin ikinci en büyük muhalefet partisi olan HDP'nin eş başkanlarının ve bazı HDP'li milletvekillerinin tutuklanması, Türkiye'deki hukukun üstünlüğü ve insan hakları ile temel özgürlükleri zayıflatan ve Türkiye'de parlamenter demokrasiyi zarara uğratan aşırı derecede endişe verici gelişmelerdir. Bu gelişmeler aynı zamanda Güneydoğu'da tansiyonu artırıyor ve Türk toplumunu genel olarak kutuplaştırıyor."

AB ve üye ülkelerin Diyarbakır'da düzenlenen terör saldırılarını şiddetle kınadığı, mağdurlar ve aileleriyle dayanışma içinde olduğu kaydedilen açıklamada, "AB ve üye ülkeler, tüm şiddet ve terörist saldırıların durması ve silahların bırakılması gerektiğine güçlü bir şekilde inanıyor. AB ve üye devletler, terörle mücadelede Türkiye'nin yanında." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, AB ve üye devletlerin terör örgütü olarak kabul ettikleri PKK'ya karşı eylemleri meşru gördüğü belirtilerek "Ancak bu, demokrasinin temel ilkeleri, orantılılık ve insan haklarına tam saygılı şekilde olmalı." ifadesine yer verildi.

Türkiye'nin demokrasisi ve bölgenin istikrarı için güvenilir siyasi sürece ve gerçek siyasi diyaloğa dönülmesi gerektiğine dikkat

çekilen açıklamada, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının endişe kaynağı olduğu yönündeki açıklamalar hatırlatılarak "Dokunulmazlıkların kaldırılması kararı her durumun kendi esasına göre, şeffaf kriterlerle ve siyasi mülahazalar konu olmadan alınmalı" değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, AB ve üye ülkelerin 15 Temmuz darbe girişimini kınadığı ancak Türkiye'nin orantılı eylemlerde bulunmasına ihtiyaç

olduğu ifade edilerek şunlar kaydedildi:

"Türkiye'yi parlamenter demokrasiye, insan haklarına, hukukun egemenliğine, temel özgürlüklere ve herkes için adil yargılanmayı korumaya, aynı zamanda aday ülke olarak taahhütlerine riayet etmeye çağırıyoruz. Bu bağlamda, AB ve üye ülkeler durumu yakından takip etmeye ve değerlendirmeye devam edecek, Türkiye'yle belirlenmiş çerçevelerde tüm seviyelerde siyasi diyaloğu sürdürecek."

DÜNYA
'Türkiye düşmanı' Kati Piri

DÜNYA
AB’nin dili çözüldü

DÜNYA
AB'den Türkiye'ye 'Cumhuriyet' tehdidi!