ABD'nin Georgetown Üniversitesi'ne bağlı çalışan ve ülkedeki İslamofobik saldırıları takip eden "Bridge Girişimi" adlı ekibin yaptığı "İslamofobi Şiddete Dönüştüğünde: 2016 ABD Başkanlık Seçimleri" adlı araştırma, ABD'deki İslamofobi temelli politik söylem ve Müslümanların maruz kaldığı şiddet arasındaki ilişkiye dair ilginç sonuçlar ortaya çıkardı.
Angy Abdelkader, Jordan Denari ve Nathan Lean adlı araştırmacıların hazırladığı raporda, ABD'de özellikle Cumhuriyetçilerin muhtemel başkan adayı iş adamı Donald Trump'ın yatıştırıcı olmaktan ziyade "kışkırtıcı" söylemlerinin, ülkedeki İslamofobinin yükselişine katkı yaptığı vurgulandı.
Araştırmaya göre ABD'de 2015 yılında Müslümanlar toplam 174 saldırıya maruz kalırken, bir önceki yıl Müslüman olmayanlara karşı yapılan tüm saldırıların toplamı 154 olarak kaydedildi.
Federal Soruşturma Bürosu (FBI) nefret suçları istatistiklerinde, 2015 yılının, 11 Eylül saldırılarından sonraki en kötü yıl olduğu görülürken, aylara göre ne kadar şiddet olayının yaşandığı da detaylı şekilde aktarıldı.
Buna göre, 2015 yılının kasım ayında Paris'te, aralık ayında da Kaliforniya'nın San Bernardino şehrindeki terör saldırılarının yaşandığı dönem, Müslümanlara karşı işlenen nefret suçlarının zirve yaptığı aylar olarak dikkat çekiyor. 2015 yılının eylül ayında 10, ekim ayında ise 8 saldırı rapor edilirken kasım ayında bu sayı 35'e, aralık ayında ise en üst seviye olan 53'e yükseldi.
2015 yılındaki saldırılar 12 cinayet, 29 fiziki saldırı, şahıs veya kurumlara karşı 50 tehdit, 54 vandalizm veya mülkiyete zarar verme, 8 kundakçılık, 9 silahlı saldırı ve buna benzer diğer saldırılar şeklinde detaylandırıldı.
2015 yılının sonunda İslamofobik saldırılar zirve yaptı
Raporda, Suriyeli mülteci krizinin dünya gündemine taşındığı 2015 yılının eylül ayında ABD'deki İslamofobik politik söylemin bir anda yükseldiği vurgulandı. Bu kapsamda Amerikan medyasının konuyu ele alma biçiminin ülkedeki İslamofobiyi yeniden tetiklediği ve "Suriye'den tüm dünyaya mülteciler kılığında teröristlerin yayılabileceği" şeklindeki fikrin kullanıldığı belirtildi.
Mülteci krizinin hemen ardından kasım ayında Paris'te ve aralık ayında San Bernardino'da meydana gelen terör saldırılarının ise ABD'deki İslamofobiyi iyice tırmandırdığına işaret edildi.
Raporda ayrıca, Trump'ın Paris saldırılarından sonra 18 Kasım 2015'te yaptığı "Camileri kapatalım" açıklamasının ve San Bernardino saldırısının ardından 7 Aralık 2015'te yaptığı "Müslümanların ABD'ye girişi yasaklansın" çıkışının, ülkedeki İslamofobi temelli şiddeti körüklediği vurgulandı. Bununla birlikte bazı şiddet olaylarının, Trump destekçisi olduğu bilinen kişilerce gerçekleştirildiği de somut örnekleriyle anlatıldı.
Bu bağlamda aralık ayında Müslümanların 53 saldırıya maruz kaldığı ve bunların 17'sinde camilerin hedef alındığı ifade edildi. Bu sayı, tüm yıl boyunca gerçekleştirilen saldırıların 3'te 1'ine tekabül ediyor.