Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatı 7. ayı geride bırakırken, taraflar, bin kilometrelik cephe hattında sıkışmış durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’ya ait dört bölgeyi ilhak açıklamasının ardından, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin müzakerelerden tamamen çekildiğini açıklaması, sadece iki ülkeyi değil tüm dünyayı bir açmazla karşı karşıya bıraktı. Özellikle gıda ve enerji fiyatlarındaki yükseliş küresel çapta bir krizi tetiklemiş durumda ve hiçbir ülke bu süreçten muaf değil. Özellikle, Ukrayna’ya bugüne kadar ABD ile birlikte destek veren bloğu oluşturan ülkelerde, yaşana sürece ilişkin homurtular yükselmeye başladı. Washington Post’un haberine göre ABD’de Biden yönetimi de, bazı ortaklarında yaşanan “Ukrayna yorgunluğu”nun farkında ve Zelenski’ye Putin ile müzakere kapısını açması için baskı yapıyor. Haberde, Ukrayna yönetimine Putin ile görüşmeme politikasında değişime gidilmesine ilişkin telkinler yapıldığı belirtildi.
PUTİN ŞARTINI YENİDEN DÜŞÜN
Biden yönetiminin, Zelenski’den, Putin yönetimde olduğu müddetçe Rusya ile müzakerelere oturmama şartını bir kez daha düşünmesi konusunda baskı yaptığı belirtildi. Amerikalı yetkililere dayandırılan haberde, ABD’nin özellikle savaşın yıllara yayılması olasılığı karşısında müttefik ülkelerden gelen tepkilere cevap verebilmek adına böyle bir adım attığı kaydedildi.
KÜRESEL ÇAPTA RAHATSIZLIK
Habere göre, ABD’li yetkililer, Ukrayna tarafının Putin’in müzakereler konusunda ciddi olmadığını belirttiğini ancak, Zelenski’nin Putin ile müzakereleri yasaklayan adımının, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışı derinden hisseden ve olası bir nükleer gerilimden endişe duyan Avrupa, Afrika ve Latin Amerika’daki ülkelerde rahatsızlığa neden olduğu konusunda uyardığı kaydedildi.
KOALİSYONDA GEVŞEME SİNYALİ
Gazeteye konuşan bir ABD’li yetkili, “Bazı ortaklarımızın Ukrayna yorgunluğu yaşadığı bir gerçek” sözleriyle, Batı koalisyonunda yaşanan gevşemeyi göz önüne de serdi. Cuma günü, Zelenski’nin “Çoğu kez zikrettiğimiz, adil bir barışa hazırız” açıklamasının da, Biden yönetiminin telkinleri neticesinde gerçekleştiği değerlendiriliyor.
Macron’a Hiroşima göndermesi
Sabıkalıları askere alacak
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin cinayet, hırsızlık, uyuşturucu ticareti gibi suçlardan hüküm giyen Rusların askere alınmasını sağlayacak kanunu imzaladı. Böylece, şartlı tahliyeyle salıverilen veya sabıkalı kaydı bulunan yüz binlerce kişinin Rus ordusuna alınmasının yolu açıldı. Kanuna göre, adli suçluların çoğunluğu tahliye şartlarının kaldırılması veya sabıka kaydının silinmesi karşılığında silah altına alınabilecek ama cinsel saldırı, vatana ihanet, casusluk, terörizm, kamu görevlisine suikast, uçak kaçırma ve nükleer madde kaçakçılığı mahkumları bu kapsamda değerlendirilmeyecek. Yevgeni Prigozhin'in kurduğu paralı askerlik şirketi Wagner Grubu ve Rusya'nın mahkumları gönüllü olmaları karşılığında hapisten çıkardığına dair haberler uluslararası medyaya yansımıştı. Yeni kanunsa, halihazırda hapishanede olanları değil, 10 yıla kadar uzayabilen evde gözetimde tutulanları ve bazı hakları kısıtlanan sabıkalıları kapsıyor.
AZARLADI İDDİASI