ABD mülteci sözünü tutmuyor

ABD'de geçen 1 Ekim'de başlayan mali yıl boyunca 85 bin mülteci almayı hedefleyen yönetimin, ülkeye bugüne kadar 63 bin mülteci kabul ettiği, bu kişilerin yaklaşık yarısının Müslümanlardan oluştuğu bildirildi. ABD yönetimi, 10 bin Suriyeli mülteci alma hedefine de mali yılın bitimine bir buçuk ay kalmasına rağmen henüz ulaşamadı.

Yeni Şafak

Merkezi Washington'da bulunan araştırma kuruluşu "Pew Research Center", ABD Dışişleri Bakanlığı Mülteci İşleme Merkezi verilerini kullanarak ülkeye gelen mültecilere ilişkin bir analiz yayımladı.

Buna göre, ABD yönetimi 1 Ekim'de başlayan mali yıl içinde bugüne kadar 63 binden fazla mülteciyi ülkeye kabul etti. Bu kişilerden 28 bin 957 kişinin Müslüman, 27 bin 556 kişinin Hristiyan olduğu belirtildi. Müslümanlar toplam rakamın yüzde 46'sını oluştururken, Hristiyanların oranı yüzde 44 oldu.

ABD'nin kabul ettiği mülteciler içinde yaklaşık 2 bin 500 Budist, bin 500 Hindu yer aldı. Mültecilerden 350'den fazlası ateist herhangi bir dine mensup olmadığını belirtti.

En fazla Müslüman Suriye'den

ABD'ye gelen Müslüman mültecilerin büyük bölümünün, Suriye ile Somali vatandaşları olduğu kaydedildi. Suriye'den 8 bin 511, Somali'den de 7 bin 234 Müslüman mülteci ABD'ye geldi. Yine bu mali yılda Irak'tan 6 bin 71, Myanmar'dan 2 bin 554, Afganistan'dan bin 948 ve diğer ülkelerden 2 bin 639 Müslüman, mülteci konumunda ABD'ye giriş yaptı.

ABD'nin bu yıl en fazla mülteci kabul ettiği kaynak ülkeler 10 bin 464 ile Myanmar, 10 bin 417 ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 8 bin 569 ile Suriye ve 7 bin 479 ile Irak oldu.

İstatistiklere göre, son 15 yılda ABD'ye gelen mülteciler arasında Hristiyanların sayısı Müslümanlardan çok daha fazlaydı. Bu zaman diliminde 389 bin 712 Hristiyan, 269 bin 395 Müslüman ABD'ye mülteci olarak girdi. Son 15 yılda mülteciler arasında Hristiyanlar yüzde 46, Müslümanlar yüzde 32 oranındaydı.

Yönetim taahhütlerinin gerisinde

Amerikan yönetimi, 1 Ekim 2015'te başlayan mali yıl içinde ülkeye 85 bin mülteci almayı taahhüt etmişti. Mali yılın bitimine bir buçuk ay kala yönetim bu hedefin 22 bin gerisinde kaldı.

Yönetimin bir diğer hedefi de 85 bin mülteci içinde Suriye'den 10 bin kişiyi ülkeye kabul etmekti. Öte yandan Suriye'den ABD'ye bugüne kadar toplamda 8 bin 569 kişi geldi, dolayısıyla yönetim henüz bu hedefine de ulaşamadı.

Müslüman karşıtlığı artışta

ABD'de özellikle muhafazakar Cumhuriyetçi kanattan Müslümanlara yönelik tepkilerde son dönemde artış gözleniyor. Kasımda yapılacak başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olan Donald Trump'ın Müslümanlara yönelik sözleri bu tepkiyi artırmıştı.

Trump, başkan seçilmesi halinde ülkeye Müslümanların girişini engelleyeceğini söylemişti. Geçen yıl sonundaki sözleriyle hem ülke içinden hem de uluslararası arenadan büyük tepki gören Trump, önceki gün de ABD'ye göçmenlik başvurusunda bulunanların "aşırı taramalara" tabi tutulması gerektiğini ifade etmişti.

ABD'ye mülteci olarak gitmek üzere başvuru yapan kişiler kendi ülkelerinde ya da ABD dışında bulundukları ülkelerde taramadan geçiriliyor. Bu süreçte kendilerine sorulan sorular arasında dini eğilimleri de bulunuyor. Başvuruları kabul edildiğinde mülteciler ABD'ye geliyor ve ABD Mülteci Yerleştirme Ofisi ile çalışan kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından ülkenin çeşitli yerlerine yerleştiriliyor.

ABD'den sığınma isteyenler ise mültecilerden farklı değerlendiriliyor. Sığınma talep eden bir kişinin zaten ABD'de olması ya da ABD sınırlarından geçerek ülkeye girerek sığınma istemesi gerekiyor. Göçmenler ise bir başka kategoride yer alıyor. ABD her yıl yaklaşık bir milyon kişiye göçmen olarak yasal kalıcı oturma izni veriyor.

DÜNYA
Trump'tan Müslümanlar ve göçmenler için çirkin öneri