ABD de ‘Dünya 5’ten büyüktür’ dedi

BM’de beş daimi üye ülkenin elindeki veto yetkisinde değişiklik yapılacak. Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle gündeme gelen ve ABD’nin desteklediği tasarıya göre, oylamayı veto eden ülke, 10 gün içinde kararını gerekçelendirmek ve açıklamak zorunda kalacak.

Dış Haberler
BM Genel Kurulu

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) beş daimi üyesi ülkenin sorumsuzca kullandıkları veto yetkisinde değişiklik yapılması gündeme alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BMGK yapısına ve bu duruma ilişkin “Dünya 5’ten büyüktür” eleştirisi sık sık gündeme gelirken, Lihtenştayn’ın sunduğu ve ABD’nin desteklediği bir tasarıya göre, BMGK’nın beş daimi üyesinin veto kullanımlarını gerekçelendirmesini şart koşan bir taslak hazırlandı.

EN ÇOK RUSYA VETO ETTİ

BMGK’da karar alınması için yapılan bir oylamada, daimi üyelerden birinin veto etmesi halinde netice olumsuz sonuçlanıyor. Veto yüzünden felç olan, eyleme geçemeyen BMGK üyesi devletler, adeta pasifize oluyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 1946’da kurulan BMGK’nın, o zamandan bu yana yapılan oylamaları Sovyetler Birliği (Rusya) 143 kez, ABD 86 kez, İngiltere 30 kez, Çin ve Fransa 18’er kez veto etti ve düşürdü.

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu'nda 'Dünya 5'ten büyüktür' çıkışını tekrarladı: Doğayı sömüren elini taşın altına koysun

GÜNDEM
Bir kez daha haykırdı: Dünya 5’ten büyüktür