ABD 11 Eylül’ün yıl dönümünde Kabil’den kaçıp gitti

Afganistan’da ABD işgali, 11 Eylül saldırılarının 20. yıl dönümüne sayılı günler kala, Taliban güçlerinin başkent Kabil’e dün girmesiyle resmen sona erdi. 20 yıllık işgalin sonunda Washington Taliban’la masaya oturmak zorunda kaldı.

Dış Haberler
20 yıllık işgalin sonunda Washington Taliban’la masaya oturmak zorunda kaldı.

Afganistan’da ABD işgali, 11 Eylül saldırılarının 20. yıl dönümüne sayılı günler kala, Taliban güçlerinin başkent Kabil’e dün girmesiyle resmen sona erdi. 20 yıllık işgalin sonunda Washington Taliban’la masaya oturmak zorunda kaldı. ABD Başkanı Joe Biden’ın Nisan 2021’de Afganistan’dan ABD askerlerinin 11 Eylül tarihine kadar çekileceğini ilan etmesiyle Beyaz Saray, Irak’tan sonra ikinci yenilgisini de kabul etmişti. Biden’ın açıklamasının hemen ardından ABD ordusu ülkedeki önemli üsleri gece vakti boşaltarak ülkeden çıkmaya ve Afgan ordusuna teslim etmeye başladı. ABD ordusu Afganistan’dan kaçarken, güç boşluğunu değerlendiren Taliban güçleri, başta ülkenin kuzeyi olmak üzere tüm sınır kapılarında hakimiyeti bir bir sağladı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/08/16/05/29/resized_808e4-f46c649asursaygonabdbuyukelciligi.jpg

DÜNYA
ABD'den Kabil'e bin asker daha: Sayı altı bine çıktı

DUMANLAR YÜKSELDİ

DÜNYA
20 yıllık dönem kapandı

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Afganistan mesajı: İstikrar için seferber olacağız

On binlerce sivil hayatını kaybetti

2001’den sonraki dönemde Afganistan’da en kanlı çatışmaların yaşandığı yıl olan 2014’te, Afganistan’da sonsuza kadar bulunmak zorunda kalmaktan endişe eden uluslararası güçler, çatışmalardan çekilmeye karar verdi ve Taliban’la çatışma görevini Afgan ordusuna devretti. Afganistan’da 2 bin 300 ABD askeri öldü, 20 binden fazlası da yaralandı. Diğer ülkelerden de yüzlerce asker hayatını kaybetti veya yaralandı. Fakat çatışmaların en büyük etkisini Afganlar yaşadı. Afgan kolluk kuvvetlerinden 60 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. 2009’da Birleşmiş Milletler hayatını kaybeden sivillerin sayısını düzenli bir şekilde tutmaya başladığından beri çatışmalarda 111 bin sivilin öldüğü ya da yaralandığı tespit edildi. ABD’nin Afganistan işgali için askeri harcamasının 1 trilyon dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor.