Cuma gününe dair sünnet olan ameller, Müslümanlar tarafında büyük öneme sahiptir. Cuma günü, Müslümanların ibadet için mescidlerde toplanma günüdür. Cuma ezanın okunmasıyla Müslümanların cuma namazı için camiye gitmeleri farz-ı ayndır. Peki cuma sünnetleri nelerdir? İşte ayrıntılar...
Cuma namazı, akıllı, buluğ çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim Müslüman erkeklere farz kılınmıştır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaata gelemeyecek kadar mazereti olanlar Cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler. Zira Hz. Peygamber, köle, kadın, çocuk, hasta ve yolcu dışında Cuma namazının her Müslüman'a farz olduğunu belirtmiştir (Ebû Dâvûd, Salât, 215; Beyhakî, Sünen, III/183-184, H.No: 5422, 5425, 5426; Darakutnî, Sünen, II/2, H.No: 2; İbn Ebî Şeybe, Musannef, I/446, H.No: 5148; Ebû Muhammed el-Bağavî, Mesabihu's-Sünne, I/470). Ancak Cuma namazını kılmaları halinde bu kimselerin namazları geçerli olup ayrıca öğle namazı kılmaları gerekmez.
Cuma sünnetleri nelerdir?
1- Güzel koku sürünmek sünnettir.
”Her Müslüman, Cuma günü yıkanmalı, misvaklanmalı ve güzel koku sürünmelidir.” (Buharî)
2- Gusletmek
“Cuma namazı için gusletmek, güzel koku sürünmek, yeni, temiz giyinmek, saç, tırnak kesmek sünnettir. Tırnakları Cuma namazından önce veya sonra kesmek sünnettir. Namazdan sonra kesmek efdaldir.” (Dürr-ül-muhtar)
3- Kehf Suresi okumak.
4- Peygamber Efendimize salavat getirmek.
5- Misvak kullanmak.
6- Temiz elbiseler giymek.
7- Sürme çekmek.