Deprem sonrası oluşan Crush sendromu belirtileri

Crush sendromu, insanların yaşadığı kalıcı ve ciddi yapısal hasarların sonucu olarak oluşan bir durumdur. Bu durum, deprem sonrası çok fazla ağırlık ya da basınç altında kalma,, ezilme biçiminde yaralanma, uzun süreli sıkışma ve hareketsizlik sonucunda ortaya çıkar. Belirgin doku zedelenmesi ve kas nekrozu vardır. Crush sendromu, insanların yaşadığı ağrı, şok veya ölüm gibi ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Peki Crush sendromu nasıl oluşur, nasıl tedavi edilir? Crush sendromu belirtileri neler? İşte soruların cevapları.

Crush Sendromu

Deprem sonrası ezilme ya da diğer adıyla crush sendromu araştırılan sağlık durumları arasında yer alıyor. Crush sendromu hakkında merak ettiklerinizi haberimizde bulabilirsiniz.

CRUSH SENDROMU NASIL OLUŞUR?

Crush sendromu, basınç altındaki yapıların parçalanması sırasında ortaya çıkan çok fazla ağırlık sonucu oluşur. Bu basınç, insanların vücutlarındaki dokuların çatlamasına veya bozulmasına neden olabilir. Bu durum, özellikle insanların bacakları veya ayaklarında ciddi yapısal hasarlar meydana gelebilir.

Crush sendromu, acil durum tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Crush sendromu oluştuğunda, hastalar ağrı, şok veya ölüm gibi ciddi sonuçlarla karşılaşabilir. Crush sendromu, hastaların vücutlarındaki dokuların bozulması veya çatlaması sonucu oluşan ağrı ve şokun yanı sıra, vücudun su kaybı ve elektrolit dengesinin bozulması gibi diğer problemler de meydana gelebilir.

CRUSH SENDROMU BELİRTİLERİ NELER?

CRUSH SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Crush Sendromunun genel ve böbrekler üzerine olumsuz etkilerini önlemek için çok erken ve hızlı davranmak gerekir.

Crush sendromunda ilk başvurulan yöntem kandaki sıvı oranını arttırmaktır (saatte 1 litre hızla). Potasyum değerinin düşürülmesi ve fasiotomi yaygın bir tedavi yöntemidir. Diyaliz ise diğerlerine göre daha az yaygın bir tedavidir.

ÖZGÜN
Uzmanı uyardı: Deprem, travma sonrası stres bozukluğuna yol açabilir