Sahur vakti en çok merak edilenler arasında yer alıyor. İmsak vakti olduğunda sahur süreci tamamlanır ve sabah ezanının okunduğu duyulur. Bu andan itibaren ise oruç ibadetinde haram olarak sayılan faaliyetlerin tümünden uzaklaşılmalıdır. İl il imsak vakitlerini belirleyen kriter, güneşin illere göre doğuş saatidir. Oruç ibadetinden gün doğumu gerçekleştiği sırada artık yeme-içme eyleminin yapılamaması gerekir. Bu yüzden illerde gün doğumunun saati hesaplanır ve bu saatten öncesinden imsak saati belirlenir. Peki, bugün sahura kaçta kalkılacak? 14 Nisan 2021 Ramazan sahur vakti saat kaçta? İşte il il iftar saati ve sahur vakitleri.
BUGÜN SAHURA KAÇTA KALKILACAK?
Bugünden itibaren İslam aleminde sahur gecesi heyecanı yaşanıyor. Sahura kalkmanın heyecanını yaşayan Müslümanlar ikinci sahura ne zaman kalkılacak merak ediyor. 13 Nisan Salı gününü 14 Nisan Çarşamba gününe bağlayan gecede 2021 Ramazan ayının ikinci sahur vakti idrak edilecek. Sahur saatleri imsak vaktinin gelişinde sona ermektedir. İmsak vakti aynı zamanda sabah ezanı saati olarak gerçekleşir.
14 Nisan 2021 Ramazan İkinci Sahur Vakti
İstanbul İmsak Vakti
İSTANBUL SAHUR VAKİTLERİ VE İFTAR SAATİ İÇİN TIKLAYIN.
İstanbul için verilen bu imsak saatlerinde ve diğer tüm illerin imsak saatlerinde sabah namazının da okunmaya başlandığı bilinmelidir. Sahura kalkacak Müslümanların sahur saatinden 2 saat önce kalkarak, hafif yiyeceklerle beslenmesi tavsiye edilir.
İzmir İmsak Vakti
İZMİR İFTAR SAATİ İÇİN TIKLAYIN.
Ankara İmsak Vakti
ANKARA İFTAR SAATİ İÇİN TIKLAYIN.
Eskişehir İmsak Vakti
ESKİŞEHİR İFTAR SAATİ İÇİN TIKLAYIN.
Diyarbakır İmsak Vakti
DİYARBAKIR İFTAR SAATİ İÇİN TIKLAYIN.
Konya İmsak Vakti
KONYA İFTAR SAATİ İÇİN TIKLAYIN.
Isparta İmsak Vakti
ISPARTA İFTAR SAATİ İÇİN TIKLAYIN.
Kayseri İmsak Vakti
KAYSERİ İFTAR SAATİ İÇİN TIKLAYIN.
SAHUR NEDİR? NEDEN SAHURA KALKARIZ?
Sözlükte “sabah olmadan önceki vakit, gecenin son üçte biri” anlamındaki seher kelimesiyle aynı kökten gelen sahûr (sehûr, sühûr), dinî bir terim olarak oruç tutmaya hazırlık olmak üzere fecrin doğmasından önce yenen yemeği ifade eder.
Tefsir, hadis ve fıkıh kaynaklarının ortaklaşa verdiği, başlangıçta oruç yasakları geceden başladığı halde Bakara sûresinin 187. âyetiyle bu sürenin fecre kadar uzatıldığı yönündeki bilgi dikkate alındığında sahura imkân veren temel meşruiyet delili bu âyetin, “Fecirden siyah ip beyaz ipten sizin için ayırt edilir hale gelinceye kadar yiyin ve için” meâlindeki kısmı olup sahura kalkmanın dinen teşvik edildiğini gösteren dayanak konuya ilişkin hadislerdir.
Oruç tutacak kişinin sahur yemeği yemesinin mendup olduğu hususunda İslâm âlimleri icmâ etmiştir (İbnü’l-Münzîr, s. 104).
“Sahura kalkın, zira sahurda bereket vardır” gibi sözleriyle sahur yemeğini teşvik eden Hz. Peygamber’in (Buhârî, “Ṣavm”, 20; Nesâî, “Ṣıyâm”, 18-19, 24; Tirmizî, “Ṣavm”, 17) uygulamalarıyla da sahura önem verdiği görülür.
Bazı hadislerde sahurun tamamen terkedilmeyip bir yudum su ile bile olsa yerine getirilmesi tavsiye edilmiş, sahura kalkanların Allah’ın rahmetine ve meleklerin duasına mazhar olacağı belirtilmiş (Müsned, III, 12), sahur yemeği “mübarek gıda” olarak nitelenmiştir (Ebû Dâvûd, “Ṣavm”, 17; Nesâî, “Ṣıyâm”, 25-26).
Bütün bu delilleri dikkate alan fakihler sahura kalkmanın hükmünün sünnet olduğu sonucuna varmışlardır. Bu bağlamda mendup ve müstehap kelimelerinin kullanımının ise fıkıh usulündeki geniş anlamına göre olduğu anlaşılmaktadır.
Bazı hadislerde ifade edildiği gibi (İbn Mâce, “Ṣıyâm”, 22) sahurun tutulacak oruca güç yetirebilmek için vücuda besin sağlama amacı taşıdığı açık olmakla birlikte sahura kalkan müminin asıl hedefi Hz. Peygamber’in sünnetini yerine getirerek bu vaktin feyiz ve bereketinden yararlanmaya ve neticede Allah’ın hoşnutluğunu kazanmaya çalışmak olmalıdır.
ORUCA NE ZAMAN VE NASIL NİYET EDİLİR?
Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.
Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).
Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.
Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).