Kamu borç yapılandırma son gün 31 Temmuz

Kamu borç yapılandırma, kamunun borç ödemelerini yeniden düzenlemesi ve daha uygun hale getirmesidir. Şu ana kadar 3 milyon 279 bin 883 kişinin başvurduğu kamu borçlarına yapılandırma başvuru süresinde son dakika gelişmesi yaşandı. 31 Mayıs’ta sona erecek olan kamu borçlarına yönelik yapılandırmada süre uzatılmıştı. Kamuya yönelik vergi ve idari para cezası gibi borçlarını yeniden yapılandıranların, uygulamadan yararlanabilmesi için ilk ve ikinci taksit tutarlarını ilgili tarihte ödenmesi gerekiyor. Peki borç yapılandırmada ilk taksitler e zaman ödenecek? İşte detaylar.

Kamu borç yapılandırma süresi

Vergi borcu yapılandırılması için başvuru süresi bir ay uzatılarak 30 Haziran 2023 olmuştu. Bu tarih tatile denk geldiği için, son başvuru süresi 3 Temmuz 2023 olarak açıklandı. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borcu yapılandırması için ödemeler internetten ya da vergi dairelerine giderek şahsen yapılabiliyor. Kamu borç yapılandırma, çeşitli avantajlara sahiptir. Borç vadesini uzatmak, kamunun daha fazla zaman kazanmasını ve borç ödemelerini daha kolay yapmasını sağlar.

Yapılandırma 2023 ilk taksit ne zaman?

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamındaki yapılandırma düzenlemesinden yararlanılması için başvuru süresi 3 Temmuz'da sona erdi. Kamuya yönelik vergi ve idari para cezası gibi borçlarını yeniden yapılandıranların, uygulamadan yararlanabilmesi için ilk ve ikinci taksit tutarlarını 31 Temmuz'a kadar ödemesi gerekiyor.

Yapılandıran borçlar kaç aya kadar ödenecek?

Yapılandırılan borçların tamamının ay sonuna kadar peşin olarak ödenmesi halinde yapılandırılan borçlara katsayı uygulanmayacak. Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutardan yüzde 90 indirim, idari para cezalarının aslından yüzde 25 indirim yapılacak. Yapılandırılan borç, sadece fer'i alacak ise hesaplanan Yİ-ÜFE tutardan yüzde 50 indirim, matrah veya vergi artırımı sonucu tahakkuk eden vergiden (damga vergisi hariç) yüzde 10 indirim devreye alınacak.

En çok yapılandırma hangi borçlardan oldu?

Yaklaşık 2 milyon 500 bin civarındaki başvurunun büyük bir kısmı, trafik para cezaları da dahil olmak üzere idari para cezaları ve motorlu taşıtlar vergisi (MTV) borçlarına ilişkin. Araçların bu borçlar nedeniyle yakalanarak haczedilip satılacağı endişesi ve araç muayenelerinde sıkıntı yaşamamak isteyenlerin yapılandırmaya koştuğu ifade ediliyor. Normal vergi borçlarını yapılandırmak için başvuranların sayısı ise beklenilenin oldukça altında kalmış durumda.

ÖZGÜN
Diyanet İşleri Başkanlığı 4 bin 538 sözleşmeli personel alımı gerçekleştiriyor

ÖZGÜN
Emlak Konut THY Yenişehir Evleri Arnavutköy Projesinde başvuru ücreti ödeme planı nasıl olacak?