Öldüren eğlence: Bilgisayar oyunu

Bilim ve teknolojinin gelişmesiyle hayatımıza giren bilgisayar, internetle birlikte büyük bir sıçrama yaşayarak hayatımızın her alanında bir ihtiyaç haline geldi. Kişisel ihtiyaçların haricinde eğlence amaçlı da kullanılan bilgisayarlar, çocukların eğitiminde büyük rol oynarken git gide artan bir tehdide dönüşmeye başladı. Özellikle şiddet içeren oyunlar bağımlılığın yanı sıra çocukların fiziksel ve mental anlamda deformasyona uğramasına neden oldu. Bilgisayar oyunları, dünyada birçok ülkede ölümlere yol açtı. Türkiye’de geçtiğimiz günlerde 13 yaşındaki bir çocuk "Metin 2" oynadığı bilgisayarın başında ölü bulununca, oyunların yol açtığı tehlikeler tekrar gündeme geldi.

Yeni Şafak Pınar Köse
13 yaşındaki bir çocuk Metin 2 oynadığı bilgisayarın başında ölü bulundu.

Milenyumun tehdidi: İnternet

20. yüzyılın sonlarına doğru hayatımıza giren ve artık her alanda vazgeçilmezimiz haline gelen bilgisayarlar, internet ile birleşince dünyayı ayağımıza getirir oldu. Bilim, teknik, sanayi, tarım, eğitim, sağlık, adalet, ekonomi ve tüm alanlarda teknik işlerin kolayca halledilmesini sağlayan bilgisayarlar, yalnızca bilgi için kullanılmıyor.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/08/08/11/42/resized_c3e1d-626a9d58shutterstock_632848880.jpg

Tehlike 8 yaşında başlıyor

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2013 yılında 6-15 yaş grubu çocuklar üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre, çocukların bilgisayar kullanımına ortalama 8 yaşında başladığı ve yüzde 79,5'inin internete oyun oynamak için girdiği ortaya çıktı.

Bu istatistiklerin büyük bir tehlike olduğunun altını çizen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Aydoğan, oyunların çocukların sağlıklı birer insan olmalarını engellediğini söyledi. Aydoğan’a göre bu oyunlar ile birlikte sosyal problemler, içe kapanma, yalnızlık ve kişilik bozuklukları, çocuklar için bir tehdit haline geliyor.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/08/08/11/34/resized_b9ea6-fe6fcb49cocuklarinternet2.jpg

Metin 2 oynayan çocuk öldü

Dünyada ölümlere yol açan bilgisayar oyunları ve aşırı kullanım, Türkiye’de de çok iç açıcı durumda değil. Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden 13 yaşındaki Hakan Ekinci’nin bilgisayarda Metin 2 isimli oyunu oynadığı tespit edildi. Ön otopsi raporuna göre Hakan Ekinci’nin intihar ettiği belirlendi. Aile ısrarla cinayet üzerinde dursa da çocuğun oyundan etkilenerek intihar ettiği ihtimali üzerinde duruluyor.

Dünyada ve ülkemizde birçok çocuğun ölümüne neden olan oyun yasaklanmasına rağmen erişilebiliyor. Savaşan karakterlerin yer aldığı oyunun en büyük tehlikesi ise diğer oyuncular ile iletişim sağlayabiliyor olmak.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/08/08/11/28/resized_dbccb-089d8458dd.jpg

Metin 2 nedir?

130 kişiyi öldüren oyun

Rusya’da bu sene içinde 130 genç intihar etti. Art arda yaşanan ölümler şüpheli bulunurken, Mavi Balina isimli bir oyunun gençleri etkilediği iddia edildi. 50 adet talimatın yerine getirildiği oyunda, bazı maddeler ölümcül tehlike içeriyor. Gençleri etkisi altına alan bu oyunda “Bu dünya bizim için değil”, “Kendinizi kaç sıkıcı gün daha yaşamaya zorlayacaksınız?” gibi sorular yöneltiliyor. Bütün gün korku filmlerinin izlenmesi istenen oyunda en son, yani 50. günde intihara yönelten talepler gençlere sunuluyor.

Kırgızistan'da da gençler arasında yaygınlaşan Mavi Balina oyunu, kısa süre içinde birçok kullanıcıya erişti. İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamayla birlikte bu oyunun intihar vakalarını tetiklediğini bildirdi. Bu oyunu oynayan iki çocuk geçtiğimiz günlerde intihar girişiminde bulununca ailelere uyarı yapıldı.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/08/08/11/30/resized_8099d-aecee2bebalina.jpg

19 saatlik oyun canından etti

Çin’in Sanghay eyaletinde bir internet kafede 19 saat boyunca ara vermeden bilgisayar oyunu oynayan genç rahatsızlandı. Aniden öksürmeye başlayan Wu Tai isimli genç, arkadaşlarının ilk müdahalesinde kendisini iyi hissetmediğini söyledi. Kısa bir süre sonra sol yanına doğru eğilen ve öksüren Tai’nin yüzünün sarardığı görüldü. Ambulas çağırıldı fakat Tai, ambulans gelmeden hayatını kaybetti.

İnternet kafeye gidebilmek için dilenen çocuklar

İnternet kafelerin en iyi müşterisi olan ilköğretim öğrencilerinin para hırsını da tetikleyen oyunları oynamak için dilendiği ortaya çıktı.

Fatma Süslügil İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Zekayi Yılmaz da benzer bir vaka ile karşılaştığını ifade ediyor. Dördüncü sınıfa giden iki öğrencinin Topkapı'da bir firmaya giderek kitap, defter alamadıklarını bu yüzden okula gidemediklerini anlatarak ağlayarak para istiyor. Yılmaz, ertesi gün firma yetkilisinin okula gelerek bu iki çocuk hakkında bilgi istemesi üzerine durumu öğreniyor.

TRT'den çocuklara özel uygulama

TRT Çocuk dijital oyun çalışmaları ile Türkiye’nin yerli oyun üreten ilk çocuk kanalı olma özelliğini taşıyor. TRT Çocuk’un yeni geliştirdiği dijital oyun “Kolay Gelsin”, çocukların ev işlerine yardım edere, sorumluluklarını bilerek yaşayan bireyler olarak yetişmelerine eğlenceli ve öğretici içeriği ile katkı sunuyor.

Çocukların evin oturma odası, mutfak, banyo gibi bölümlerinde ebeveynlerine yardımcı olmalarının yolunu açan “Kolay Gelsin”, oyunu düzene, temizliğe önem veren bireyler yetişmesine destek oluyor. Oyun, 10 Ağustos’tan itibaren trtcocuk.net.tr web sitesi ile IOS ve Android mağazalarından ücretsiz indirilecek.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/08/08/11/48/resized_17561-8cb0472etrtcocukjpg.jpg

Kontrol ebeveynlerde

Bağlayıcı etkisi olan bilgisayarda oyun oynayan çocuklar, birçok etkenle karşı karşıya kalıyor. Büyülenmiş bir ifadeyle bilgisayara bakan, saatlerce oyun oynayan, tablet-telefon-bilgisayar üçlüsü olmadan yaşamayan çocuklar şimdiler de pedagog ve psikologların da ilgi alanında.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/08/08/11/36/resized_05641-2256018dteknolojicocuk1.jpg

Şiddete eğilim, dalgınlık, başarısızlık, tepkisizlik, asosyallik, kas ve eklem problemleri, radyasyona maruz kalma, obezite gibi birçok belirtisi olan bu bağımlılığın engellenmesi anne ve babaların elinde. Bir girdap gibi çocukları içine çeken ekranlara kontrolsüzce maruz kalan çocukların en büyük kurtarıcısı ebeveynler. Uzmanlar anne ve babaları “kontrol” konusunda uyarıyor ve şiddet içeren oyunlardan uzak durulması gerektiğini söylüyor.

Nasıl çözülebilir?

Anne babaların “aile birliğine” önem vererek çocuklarına zaman ayırması gerektiğini söyleyen uzmanlar, televizyonun başından ayrılmayan ebeveynlerin çocuklarına fayda sağlayamayacağını belirtiyor. Çocukların kaygılarının, korkularının, sorunlarının dinlenmesi gerekirken, çözüm yolları da sunulmalı. Ayrıca ebeveynlerin, bu tip bilgisayar oyunlarına kısıtlama getirmesi, çocukları farklı sosyal aktivitelere motive etmesi de elektronik zarardan uzaklaştırmanın en etkili yolu.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/08/08/11/41/resized_ed969-81addc23zararidacokyararida.jpg