Housekeeping nedir?
İşletme standartlarına uygun kalitede temizlik, bakım, dekorasyon, personel eğitimi konuları ve konuğa sunulan hizmetlerin organizasyonunu yapan, işletme verimliliğini artırıcı önlemler alarak uygulatan bölüm yöneticisidir. Mensubu olduğumuz is kolu; uzun yıllardır yapılan ama belki farklı ad ve unvanlarla anılan, oldukça güç, detaycı, pek çok dalda ilgili olunması gereken, kapsamı ve sınırları yerine göre oldukça geniş ancak o denli de saygınlığı olan bir meslektir.
Tarihte housekeeping
Eski Yunan ve Roma’da seyahat edenlerin konaklama ihtiyaçlarını karşılayan, günümüz otellerinin ilk örneklerinin bulunduğu bilinmektedir. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de kervan yollarına yapılan kervansaraylar ve şehirlere yapılan hanlar, Anadolu’daki Türk konaklama tesislerinin örneklerindendir. Yöneticilik ve işletmecilik olarak iki mimari özellikte tasarlanan bu tesislerde verilen yatacak yer hizmetinin planlanması ve sürekliliğin sağlanması isinin modern anlamda olmasa bile bir ‘’Housekeeping’’ hizmeti olduğu söylenebilir.
Otellerin olmazsa olmazı
Housekeeper kimlerle çalışır?
İmaj önemli
Housekeeplar tanınmıyor
HOTED Başkanı Hakan Halit Yeni, “Meslekte tıkandık. Kalifiyesiz eleman da bulunamaz hale geldi. Meslek olarak görülmüyor. Bunca yıl bu sorunu çözmeye çalıştık. Sıradan bir ev hanımının yapabileceği gibi bir düşünce var. Bu nedenle bu işi meslek olarak göremediler” diyerek sorunlarını anlattı.
Eğitimi var
İŞKUR katkısı büyük
2013 yılında 28 bin 524 kişiyle beden işçisi (temizlik), 28 bin 448 kişiyle temizlik görevlisi İŞKUR tarafından işe yerleştirildi.
İŞKUR da eğitim veriyor
Yöneticiliğe giden yol
Oda temizliğinden sorumlu kişilerin işleri çok kapsamlı. Performansa göre, şef olunabilir. Sonrasında asistan, odalar bölümü müdürü olunabiliyor. Turizmciler, mesleğe başlayanların yükselme oranlarının yüksek; gençler için ilerleme imkanının büyük olduğunu söylüyor.
Housekeeper özellikleri