Green Card nedir? Green Card başvurusu nasıl yapılır?

Amerika Birleşik Devleri (ABD) Başkanı Donald Trump, 31 Ekim 2017’de yaşanan New York saldırısının ardından önemli bir karar aldı. Çekilişle ‘Green Card’ (yeşil kart) sahibi olmayı mümkün kılan ‘Çeşitlilik Göçmen Vize Kurası’ (Diversity Visa Lottery) programının sona erdirilmesi için ABD Kongresine gidileceği açıklandı. Trump, ABD’de kalıcı oturma izni sağlayan Green Card yerine kabiliyete dayalı bir programa geçilmesi gerektiğini belirtti. Peki her yıl Türkiye’den yaklaşık 6 bin kişinin almaya hak kazandığı Green Card nedir? Başvurusu nasıl yapılır ve avantajları nelerdir? Tüm soruların yanıtları haberimizde...

Yeni Şafak
Green Card kazananlar Amerika'da istediği kadar oturabilir ve çalışabilir.

Green Card nedir?

Bilinen adıyla Green Card (yeşil kart) resmi adıyla Permanent Resident Card, Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti'nin her sene çekilişle dağıttığı, tüm dünyadan yaklaşık 50 bin kişiye verilen bir göçmenlik hakkıdır. Green Card kazananlar Amerika'da istediği kadar oturabilir ve çalışabilir.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/11/08/10/28/resized_e8ad7-004d785032.jpg

Amerika Birleşik Devletleri Göçmen Bürosu, ülkenin nüfusundaki kültür çeşitliliği artırmak amacıyla her yıl dünyanın birçok farklı ülkesinden göçmen vatandaş kabul ediyor. Ülkede göçmen olarak yaşamanın yollarından biri de, 1990 yılından beri resmi olarak yürürlüğe konulan Green Card çekilişine (Diversity Visa Program) katılmak. Çekilişi kazanan kişiler ABD'de sürekli oturma ve çalışma izni, diğer adıyla Yeşil Kart (Green Card) kazanmış oluyor.

Green Card aldıktan 5 yıl sonra dileyen kişi, Amerikan vatandaşlığına başvurabiliyor ve tam vatandaşlık alabiliyor.

Kişi lise veya lise dengi okul mezunu ise, iş tecrübesi aranmayan Green Card başvurusunda her ülkenin şansları eşit oluyor. Hiçbir ücret talep edilmeden bilgisayar ortamında gerçekleştirilen çekilişte sadece kazananlara resmi göçmenlik bürosunun web sitesinden kazandığına dair bilgi veriliyor.

Avantajları

Başvuru şartları

Öncelikle Green Card çekilişine katılmak isteyenlerin, çekilişe katılmaya uygun ülkelerden birinin vatandaşı olmaları gerekiyor. Çekilişe katılmaya uygun olmayan ülkelerin listesi her yıl Amerikan Hükümetince açıklanıyor. (Türkiye Cumhuriyeti çekilişe katılmaya uygun bir ülkedir)

Katılımcılara yaş sınırlaması getirilmiyor. Kurallar arasında belirtilmese de 18 yaşından büyük olma şartı bulunuyor.

Başvuruda bulunacak kişinin bir mal varlığının ya da parasal birikiminin olması gerekmiyor.

Green Card başvurularının 2005 yılından itibaren internet üzerinden yapılması zorunlu hale geldi. Posta ile yapılan başvurular değerlendirilmiyor.

Evli kişilerin eşleri adına da başvuru yapması şanslarını ikiye katlıyor. Evli çiftlerden herhangi biri kazandığında diğer eş ve çocuklar da kazanmış oluyor.

Green Card’a nasıl başvuru yapılır?

Green Card başvurusu Amerika Birleşik Devletleri Resmi Göçmenlik Bürosu web sitesinden yapılıyor. ABD resmi sitesi üzerinden Green Card başvurusu yapan kişiler her hangi bir ücret ödemiyor. Tüm bilgilerin eksiksiz doldurulması yeterli oluyor.

Greeen Card başvurularında en sık karşılaşılan ve çekilişe katılmaya engel olan hata başvuru formunun eksik veya hatalı olarak doldurulması. Başvuru formunda yapılacak en ufak bir hata veya doldurulması gerektiği halde boş bırakılan bazı yerlerin bulunması, başvurunun iptal edilmesine ve çekiliş hakkının kaybedilmesine yol açıyor.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/11/08/10/28/resized_fa4b8-df7d829122.jpg

Bu başvurudan sonra kişiye, yine aynı web sitesi üzerinden bir başvuru kodu veriliyor. Bu kod mail adresine yollanmıyor.

Başvuru tarihinden yaklaşık 6 ay sonra ise Green Card çekilişi sonuçları açıklanmaya başlıyor. Verilen kod ile online olarak kontrol edilebiliyor.

Kişi eğer Green Card başvurusunu kazanırsa, kişisel email adresine ABD tarafından gönderilen ve içinde resmi evraklar olan bir bildirim geliyor. Bu posta incelendiğinde, tamamlanması gereken belgeler (sabıka Kaydı, fotoğraf vs.) ile birlikte Green Card mülakatı için gidilecek Konsolosluktaki görüşme tarihinin de yazdığı görülebilir. Belirtilen tarihte Amerikan Konsolosluğu'nda yapılacak mülakattan sonra Green Card almaya hak kazanılıyor.

Çekiliş sonuçları

Türkiye’den her yıl yaklaşık 6 bin kişi Green Card çekilişini kazanıyor ve başvuru işlemlerini tamamladıktan sonra Amerika Konsolosluğu tarafından yapılan mülakat sonucu Green Card sahibi oluyor.

Green Card çekilişi için başvuru yapılabilen bir aylık süre içinde Türkiye’den yaklaşık 100 bin başvuru yapılıyor. Ancak bu başvuruların yalnızca 20 bin kadarı işleme alınıyor. Bu durum başvuru formunun doldurulması esnasında yapılan hatalardan kaynaklanıyor. Bu nedenle tamamı İngilizce olan başvuru formlarının çok dikkatli olarak doldurulması ve gerekirse profesyonel yardım alınması öneriliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde ne kadar süre kalındığının bir önemi yok ancak bu şartlar sağlanmadığında kişi Green Card hakkından vazgeçmiş sayılıyor ve 5 yılın sonunda Amerikan vatandaşlığı başvurusunda bulunma hakkı da kaybediliyor.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/11/08/10/29/resized_8493e-8f13c28dgreencard.jpg

Başvuru ne zaman yapılır? Çekiliş tarihleri ne zaman?

ABD hükümetinin resmi green card başvuru sayfası her yıl Ekim ayında açılıyor. Bu süre zarfında başvurular alınıyor ve kayda geçiriliyor. Green Card başvuruları her yıl Ekim’in ilk haftası başlayıp, Kasım’ın ilk haftası son buluyor. Bu tarihi kaçıranların 1 sene daha beklemesi gerekiyor.

Bu arada kafaların karışmaması için şunu da belirtmekte fayda var: DV2019 Green Card çekilişi 2017 yılında, DV2020 çekilişi 2018 yılında, DV2021 çekilişi 2019 yılında yapılıyor. Yani 2017 yılında yapılan başvurular DV2019 programı için.

Başvuru sonuçları ise her yıl Mayıs ayında yine yukarıdaki ABD Hükümeti resmi web sayfası üzerinden açıklanıyor.