Devletten müthiş teşvik: Kendi işinin patronu ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve devlet desteğiyle verilecek olan ‘köyüne dönene 300 koyun’ projesinde detaylar belli oldu ve başvurular başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'nın “Köyden şehire gitme. Hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol” açıklaması ile gündeme gelen proje büyük ilgi görüyor. Çok geniş bir kesimi kapsayan ve araştırma konusu haline gelen 300 koyun projesine nasıl başvuru yapılır? İşte, TİGEM tarafından sözleşme imzalanacak yetiştiricilere verilecek 300 başa kadar küçükbaş hayvan başvurusunda bulunmak isteyen vatandaşlar için en merak edilenler...

Yeni Şafak
'Köyüne dönene 300 koyun’ projesinde detaylar belli oldu ve başvurular başladı.

Projenin amacı

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünce (TİGEM) sözleşme imzalanacak yetiştiricilere satılacak 300 başa kadar küçükbaş hayvan için başvurular başladı. Koyun sayısının artmamasının et üretimini olumsuz etkilemesinden dolayı Üretici Şartlarında Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi'yle sözleşmeli üretim modeli geliştirildi.

Bu modelle köylerde, atıl kalan mera alanlarını üretime kazandırmak, koyun barınaklarının tam kapasite kullanımını sağlanmak, ülkede koyun varlığını artırmak, kırsalda koyunculuk yapan insanları sosyal güvenceye kavuşturmak amaçlandı.

Yıllardır köyünü çeşitli sebeplerden dolayı terk etmek durumunda kalan çiftçi ailelerinin bu projeyle tekrar köylerine dönmesi planlanıyor. Ayrıca kırsalda binlerce boş ağılın ve ekilmeyen toprakların değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması ve küçükbaş hayvancılığın geliştirilerek kırmızı et üretiminin artırılması hedefleniyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/02/27/10/38/resized_0eebc-cbddba94busrasoyal5.jpg

Yetiştiriciye verilecek destekler

TİGEM, proje kapsamında Ziraat Bankası aracılığıyla sözleşme imzalayacağı yetiştiricilere 300 başa kadar küçükbaş hayvanı ücreti karşılığında satacak. Kurumca, bakım, besleme ve hayvan sağlığı masrafları için avans verilecek. Doğacak kuzuların alımı garanti edilecek ve taban alım fiyatı önceden belirlenecek. Söz konusu hayvanların alımı için başvurular, TİGEM'in internet sitesinden (www.tigem.gov.tr) alınmaya başlandı.

Sözleşme imzalanacak yetiştiricilere kendi işletmelerinde TİGEM tarafından eğitim imkanı sağlanacak. Sütten kesimi müteakip kuzular alınacak, masraflar düşülerek hak edişi üreticiye ödenecek. Üretilecek tüy ve süt yetiştiricinin olacak. Üreticilerin bu hayvanlar için yaptıracağı TARSİM sigortası da ücretsiz olacak ve Bakanlık tarafından desteklenecek.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/02/27/10/36/resized_1240d-8099ae26busrasoyal1.jpg

Başvuru koşulları nelerdir?

Köyüne dönene 300 koyun projesi için başvuru işlemleri TİGEM internet sitesi aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Köyüne dönene 300 koyun projesinden yararlanmak isteyenlerde bulunması gereken şartlar şu şekilde:

-Üretim yapacağı yerin mera alanı,

-Kaba yem üretebilirliği,

-Hayvan varlığı,

-Cinsiyet ve yaşı (Genç çiftçi olması önemli),

-Hayvan barınağına sahip olması,

-Halen hayvancılıkla uğraşıyor olması gibi kriterler göz önüne alınıp değerlendirilecek.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/02/27/10/37/resized_b655f-96c1dcf8busrasoyal2.jpg

Herkese bedava koyun verilmeyecek

Proje kapsamında herkese koyun verileceği gibi bir yanlış anlaşılmanın olduğunu kaydeden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Bu proje herkese bedava koyun verilecek anlamına gelmiyor. Bizim düşüncemiz de ‘Herkese koyun verelim’ değil'' açıklamasında bulundu.

Bakan Fakıbaba projeden faydalanacak ailelerde aranacak şartları ise şu sözlerle açıkladı;

''Merası olacak, barınağı olacak, bu işle iştigal etmiş olacak, kredibilitesi olacak. Herkese vereceğiz diye bir kaide yok. Bizim amacımız anaç hayvan sayısını artırarak, hayvan sürümüzün sayısını artırmaktır. Burada hem büyükbaşta hem de küçükbaşta bunu yapacağız. Bizim amacımız, şu anda 45 milyon olan küçükbaş hayvan sayısını istediğimiz seviyeye getirmek, 16 milyon olan büyükbaş sayımızı da bir seviyeye getirmek. Bunu için de bu işi bilen, yapan, bu işle iştigal eden, ahırı olan kişilere destek vereceğiz.”

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/02/27/10/37/resized_4f243-c45d575fbusrasoyal3.jpg

Hedef 8 yıl sonunda 5 milyon dişi

Üretici başına 300 başa kadar küçükbaş hayvanın verileceği projeyle 500 bin baş anaç küçükbaş hayvan temin edilmesi planlanıyor.

Projeyle 8. yılın sonunda dişi sayısının toplam 5 milyon başa ulaşması ve yaklaşık 3 milyon 250 bin baş erkek kesimiyle 52 bin 300 ton et üretimi hedefleniyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/02/27/10/37/resized_08ad4-4e1c1605busrasoyal4.jpg

Müjdeyi Cumhurbaşkanı açıkladı

"Çiftçilerimiz Milletin Evinde Cumhurbaşkanımız ile Buluşuyor" programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, rekabetin en yoğun olduğu sektörlerin başında tarımın geldiğini kaydederek, “Tarım ve hayvancılık alanında yeni bir dönemin kapılarını aralayacağını düşündüğüm bir projeyi bugün hayata geçiriyoruz. Ülkemizde hayvan yetiştiriciliğini geliştirmek, damızlık koyun ve sığır sayısını artırmak ve kırmızı et ihtiyacının karşılanmasına önemli katkı sağlanmak üzere bugün önemli bir adım atıyoruz. Bu proje ile talep eden tarım kredi kooperatifleri üyesi yetiştiricilerimize TİGEM aracılığı ile Ziraat Bankasından kredi kullandırılarak 300 başa kadar damızlık koyunu ve yemini temin ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“Üreticinin bakım, hizmet bedeli ve sigortasını avans olarak ödüyor, doğacak kuzulara da alım garantisi veriyoruz. Bunlara evlatlarınız gibi bakacaksınız. Yetiştiriciye verilen avansları da üreticilerden alınacak kuzuların bedelinden mahsup edeceğiz. Sığır yetiştiriciliğini geliştirmek, damızlık sığır sayısını artırmak ve kırmızı et ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak üzere Ziraat Bankası kanalı ile yetiştiricilerimize hayvan ve yem temini için yüzde 10 sübvansiyonlu kredi sağlıyoruz. Tarım kredi kooperatifleri aracılığı ile damızlık düve ve bu düvelerin koyunlarda olduğu gibi veterinerlik, aşı ve küpe hizmetlerini bedelsiz karşılıyoruz. Ayrıca TARSİM sigortasının yetiştiriciye düşen kısmını devletin ödemişini sağlıyor, yetiştiricimizi sosyal güvence kapsamına alıyoruz. Yetiştiricimiz kredi borcunu ilk 2 yılı geri ödemesiz, bak bu kıyağı da unutmayın, 7 yılda bankaya ödüyor. Böylece hem başlangıçta imkan sağlayarak hem de üretime alım garantisi vererek hayvancılıkta yeni bir dönemin kapılarını aralıyoruz. Her köy bir işletme mantığı ile bitki üretimini de farklı bir vizyon kazandırıyoruz. Tarım kredi kooperatifleri aracılığı ile üreticilerimizin girdi teminlerini kolaylaştırıyor, elde ettikleri ürünlere yine alım garantisi veriyoruz. Bakanlık ve çiftçinin üretimin her aşamasında birlikte hareket ettiği bir sistemi hayata geçiriyoruz. Girdi temini ile çiftçilerimizin ekim sezonu öncesindeki finans problemini çözüyor, aracılara olan bağımlılığı azaltıyoruz. Bizim en önemli geleneklerimizden olan imece sistemini geliştireceğiz. Tüm bu yeni hizmetlerin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.