Bedelli askerlik çıktı mı, çıkacak mı? Bakan'dan bedelli açıklaması!

Binlerce insanın merak ettiği bedelli askerlik konusunda yeni bir gelişme yaşandı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Bedelli askerliğin şuan gündemde olmadığını ancak bir takım konseptin uygun görülmesi durumunda gündeme getirilebileceğini açıkladı. İşte Bakan Işık'ın bedelli askerlik açıklaması!

Yeni Şafak

Bedelli askerlik çıktı mı, çıkacak mı? sorusuna en üst yetkililerden Milli Savunma Bakanı Fikri Işık açıklama yaptı. Bakan Işık, bedelli askerlikle ilgili soruyu da böyle bir çalışmanın gündemlerinde olmadığını belirterek yanıtladı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Özellikle Ankara ve İstanbul içindeki birliklerin taşınma hazırlıkları başladı. Hedefimiz de önümüzdeki bir ay içinde bu taşınmayı tamamlamak" dedi.

Işık, Habertürk televizyonunda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, bedelli askerlik konusunun gündeme getirilmesini doğru bulmadığını belirterek "Eğer savunma reform konseptinin sonucunda Türkiye'nin diyelim ki 500 bin asker yerine 400 bin askerle savunmasına ikame edilebilir denilirse, o zaman bu konular gündeme gelebilir" dedi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetlerinden 3 bin 185 personelin ihraç edildiğini dile getiren Bakan Işık, bunlardan 9'u general 162'sinin firari olduğunu belirtti.

Daha önce yayımlanan kanun hükmünde kararnameyle ilgili Genelkurmay Başkanı ile görüşülüp görüşülmediğinin sorulması üzerine Bakan Işık, kararnamenin mimarisi oluşturulurken daha önce yapılan pek çok çalışmanın değerlendirildiğini ifade etti.

Kararnameyi çıkarma yetkisinin Bakanlar Kurulu'nda olduğunu vurgulayan Işık, "Bakanlar Kurulu gerekli gördüğü her görüşü alır, bu konuda ortaya konulan her türlü değerlendirmeyi inceler. Bu noktada 'onun görüşü alındı, bunun görüşü alınmadı' gibi bir yaklaşımı çok doğru bulmayız. Bu kanun hükmünde kararnamedir, bunun yetkisi hükümettedir ve bu Sayın Cumhurbaşkanı onayıyla yürürlüğe girer. Bu kanun hükmünde kararname Sayın Cumhurbaşkanının başkanlığında yapılan toplantı sonucu ortaya çıkmış bir kanun hükmünde kararnamedir. Onun için 'Genelkurmay'ın görüşü alındı, alınmadı' bu tartışma bana göre yersiz bir tartışma" ifadelerini kullandı.

Hükümetin gündeminde savunmayla ilgili topyekun yeni bir reform anlayışı olup olmadığı sorulan Bakan Işık, "Türkiye çok uzun yıllar maalesef iç tehdit öncelikli bir savunma konseptini benimsemiş, TSK'nın yapılanmasını da bu iç tehdit öncelikli savunma konseptine göre oluşturmuş. Ama bunun özellikle günümüz Türkiye'sinde hiçbir şekilde geçerli olmadığını hepimiz biliyoruz. Türkiye'nin artık iç tehdit öncelikli değil de dış tehdit öncelikli ve asimetrik tehdidi ön plana alan ve siber dünyayı dikkate alan bir savunma konseptine ihtiyacı var" dedi.

Bakan Işık, Türkiye'nin savunma reform konseptinin en hızlı şekilde ortaya konulması ve TSK'nın buna göre yapılanmasının önemine de değinerek bu konuda çalıştıklarını açıkladı.