Arefe günü oruç tutulur mu: Arefe günü oruç tutmanın sevabı, faziletleri nedir?

Arefe günü, Kurban Bayramı'ndan bir gün önce yani Zilhicce ayının dokuzuncu günüdür. Bu mübarek gün, dinimizde oldukça önemli bir yere sahiptir ve oruç tutmanın faziletli olduğu günlerden biridir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) arefe gününde oruç tumanın önemini özellikle vurgulamıştır. Peki, arefe orucu önemi nedir? Arefe günü orucunun faziletleri nelerdir? Arefe günü oruç tutmak ile ilgili hadisler içeriğimizde...

Arefe günü oruç tutmanın faziletleri

Arefe günü, Kurban Bayramı'ndan bir gün önce yani Zilhicce ayının dokuzuncu günüdür. Bu mübarek gün, dinimizde oldukça önemli bir yere sahiptir ve oruç tutmanın faziletli olduğu günlerden biridir. 2024 yılı Kurban Bayramı arefe günü, 15 Haziran 2024 Cumartesi tarihinde idrak edilecek. Peki arefe orucu önemi: nedir? Arefe orucu sevabı fazileti hakkındaki hadisler neler?

AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN FAZİLETLERİ NELERDİR?

Arefe, Bayramın müjdecisidir. Peygamberimiz, “ En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe günü yapılan duadır.” (Tirmizî, Dua, 8; Malik, Dua, 500) buyurmuşlardır.

Arefe gününün faziletine binaen Resulullah Sallallahü aleyhi ve Sellem buyurdular ki ‘ Arefe gününde oruç tutmak, geçmiş ve gelecekten birer senenin küçük günahına kefaret olur. Aşure günü orucu ise yalnız geçmiş olan bir senelik günaha kefaret olur.

Hadis-i şeriflerde Arefe günü orucunun önceki ve sonraki birer yıllık günahlara kefaret olacağı bildirilmiştir. (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162])

Arefe günü orucunun cennetin kapılarının açık olduğu ve duaların kabul edilme ihtimalinin yüksek olduğu bir gün olduğu rivayet edilmiştir.

Arefe günü orucunun günahlardan arınmaya ve Allah'a yaklaşmaya vesile olduğu belirtilmiştir.

ARİFE GÜNÜ YAPILMASI GEREKEN İBADETLER NELER?

Arife günü, sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilmeye başlanmalıdır.

Arife günü oruç tutulmalıdır.

Her gün olduğu gibi arife gününde de dine uygun davranılmalı, günaha girmemeye dikkat edilmelidir.

Arife günü birçok kez tövbe ve istiğfar edilmelidir.

Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazların peşinden, selâmdan sonra teşrik tekbiri getirmek vaciptir.

Teşrik tekbiri de şöyledir: "Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ İlahe İllallâhu Vallâhu Ekber. Allâhu Ekber Velillâhil hamd."

İster cemaatle, ister yalnız başına namaz kılan, kurban kesen veya kesmeyen yolcu olan veya olmayan kadın-erkeğin; farz olan her namazın peşinde Teşrik tekbirlerini getirmesi gerekir.

ÖZGÜN
Arefe günü oruç tutulur mu? Arefe orucu hangi gün tutulmalı?

ÖZGÜN
Arefe Günü 1000 İhlâs Suresi okumanın önemi ve faziletleri