Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe fahiş fiyat ve stokçuluğa karşı alınan tedbirler sonucunda; kanun dışı ilan sayılarında ciddi düşüş sağlandığını duyurdu. Ticaret Bakanlığı'nın sıkı tedbirleri sonucunda otomotiv sektöründe sıfır araç sorunu çözüldü ve fiyat artışlarının önüne geçildi. İşte detaylar.
İkinci el araç satışlarında durgunluk var mı?
Online ikinci el araç platformu VavaCars, ikinci el araç piyasasına ışık tutan eylül ayı VavaAI fiyat endeksini açıkladı. Endekse göre son iki yıldır yükselişini sürdüren fiyatlar, eylül ayında ilk kez geriledi. Segment bazında en büyük düşüşün önce A ardından D segmentinde yaşandığını söyleyen VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, “Online ilan sitelerindeki yüksek liste fiyatlarına rağmen gerçek piyasalardaki ikinci el araç fiyatları son bir ayda ortalama yüzde 8 geriledi” dedi.
İkinci el otomobil fiyatları son durum ne?
İkinci el otomobil piyasasındaki durgunluk devam ediyor. İzmir Otokent Başkanı Feyzi Demir, otomobil fiyatlarındaki artış sebebiyle en çok satılan araçların 1 milyon liraya kadar satışı gerçekleşen araçlar olduğunu dile getirdi.
Başkan Demir, neden 1 milyon liralık araçların seçildiğini şu şekilde açıkladı: "Günde 500, 600 araç satışı olan Otokent'te bu rakam 100'lere kadar indi. Sattığımız arabaların tamamına yakını, fiyatı 1 milyon liraya kadar olan arabalar. Çünkü, vatandaş da nakit para yok ve kredi kullanmak zorunda. Eğer vatandaşın alacağı araba 1 milyon liraya kadar olan bir etiket taşıyorsa bankalar o değerin yüzde 40'ı kadar kredi veriyor. Bu sebeple fiyatı yüksek arabalardan uzak duruluyor. Yılbaşından sonra kredi oranlarının düşeceğini, kredi miktarlarının yükseltileceğini düşünüyoruz. Eğer olmazsa, 2. el piyasasında işler daha da zora girer."
İkinci el araba fiyatlarında yüzde kaç indirim var?
İkinci el otomobil piyasasının durgunluk yaşadığını belirten İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, “İkinci el otomobil piyasası 3 aydan beri durgunluk yaşıyor. Bazı marka modellerde yüzde 5-10 arası indirimler söz konusu. Tabi burada sektörümüzün en önemli problemi olan kayıt dışı diye tabir ettiğimiz al sat işi yapanların piyasadan elini çekmesiyle birlikte sektörde bir boşluk oluştu. Tabi bu oluşan boşlukta hem sıfır araç bayilerinde hem de ikinci el otomotiv sektöründe bir stok birikmesi meydana geldi.
Türkiye'de elektrikli otomobil sayısı 9 ayda 3,5 katına çıktı
Türkiye'de elektrikli otomobil sayısı, kullanımı artan Togg'un da katkısıyla 9 aylık dönemde 3,5 katına çıkarak, eylül sonu itibarıyla 51 bin 219'a yükseldi.
Türkiye'de eylül sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 14 milyon 967 bini aşkın otomobilin yüzde 36'sı dizel, yüzde 33,8'i LPG'li, yüzde 28,2'si benzinli, yüzde 1,3'ü hibrit ve yüzde 0,3'ü elektrikli araçlardan oluştu.
Son dönemde elektrikli otomobil sayısındaki artış ise dikkati çekti. Geçen yıl sonunda Türkiye'de elektrikli otomobil sayısı 14 bin 552 iken bu yılın eylül sonu itibarıyla 3,5 katına çıkarak 51 bin 219'a ulaştı. Türkiye'nin otomobili Togg'un yollara çıkması ve kullanımının artması, şarj istasyonlarının başta şehir merkezleri olmak üzere çeşitli noktalarda giderek yaygınlaşması elektrikli araçlara talebi artırdı.