Almanya’da vatandaşlık yasasında Türkleri ilgilendiren düzenlemeler neler?

Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştırmayı ve çifte vatandaşlık önündeki engeli kaldırmayı planlayan hükümet, yasa değişikliği için hazırlıkları yıl sonundan önce tamamlamayı hedefliyor. Sosyal Demokrat Başbakan Olaf Scholz liderliğindeki koalisyon hükümetinin önümüzdeki günlerde meclise sunmayı planladığı değişikliklerle, Türklerin yıllardır beklediği “çifte vatandaşlık” da artık mümkün olabilecek. Peki Almanya vatandaşlık yasasında neler var, hangi düzenlemeleri içeriyor? Çifte vatandaşlık şartları neler?

Almanya vatandaşlık yasası

Milyonlarca göçmene kendi ülkelerinin vatandaşlığından çıkmadan Alman vatandaşlığına geçme imkanı sağlayacak tasarının parlamentoya gelmesi konusunda koalisyon üyeleri anlaştı. Liberal eğilimli Hür Demokrat Parti’nin Parlamento İçişleri Komitesi üyesi Stephan Thomae, “Bizimle birlikte yaşayan, dilsel, yasal, ekonomik ve kültürel olarak iyi bir şekilde bütünleşmiş, toplumumuzun başarısına katkıda bulunan ve sorumluluklarını yerine getiren kişilerin de her türlü haklara sahip olmasını istiyoruz” dedi.

Almanya’da vatandaşlık yasasında ne zaman çıkacak?

Almanya’da Scholz Hükümeti, ülkede bir süredir çok tartışılan vatandaşlık konusunda çeşitli reformalar yapmaya hazırlanıyor. Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştırmayı ve çifte vatandaşlık önündeki engeli kaldırmayı planlayan hükümet, yasa değişikliği için hazırlıkları yıl sonundan önce tamamlamayı hedefliyor. Bakanlar Kurulu’nda son şekli verilecek yasa değişikliğinin Federal Meclis’e gönderilmesi, gelecek yılın ilk aylarında da oylanması bekleniyor.

Almanya vatandaşlık yasasında neler var, hangi düzenlemeleri içeriyor?

Türk vatandaşlarının şimdiye kadar Türk ya da Alman vatandaşlığı arasında seçim yapması, Alman vatandaşlığına geçebilmek için Türk vatandaşlığından çıkması gerekiyordu.

Vatandaşlık yasası Almanya’daki Türkler’e faydası var mı?

Almanya’nın vatandaşlığa geçiş konusundaki mevcut düzenlemeleri, özellikle ülkedeki en büyük göçmen grubunu oluşturan Türkler tarafından yıllardır eleştiriliyordu. Bu düzenlemeler, aslında Türk vatandaşları dışında pek çok ülke vatandaşına çifte vatandaşlık imkanı tanıyor. AB ve İsviçre vatandaşları bu hakka sahip. Ayrıca bazı ülkeler, vatandaşlıktan çıkmaya izin vermediği için, bu ülkelerin vatandaşları Alman vatandaşlığına geçerken, çifte vatandaşlıktan yararlanabiliyor. Afganistan, Arjantin, Brezilya, İran, Küba, Lübnan ve Meksika bu ülkelerden sadece birkaçı.

Almanya’da vatandaşlık yasası neler getirecek?

Alman hükümeti yeni düzenlemelerle ülkede yaşayan göçmenlerin Alman vatandaşlığına geçişlerini hızlandırmayı ve kolaylaştırmayı hedefliyor. Vatandaşlığa başvurmak için Almanya’da 8 yıl yasal olarak ikamet etmiş olma şartı 5 yıla indirilecek.

Alman Vatandaşlığının nasıl kazanılır?

Alman Vatandaşlık Kanunu geçtiğimiz yıllarda vatandaşlığın doğumla kazanılmasına dair düzenlemeler bakımından bir kaç kez değiştirilmiştir. Doğumla birlikte vatandaşlık kazanılmasına dair düzenlemeler hakkında buradan bilgi edinebilirsiniz.

Alman vatandaşı nasıl olunur?

Vatandaşlığa alınabilmek için esasen Almanya´da sürekli ikametin olması şarttır. Yurt dışında bulunan bir kişinin vatandaşlığa alınması Federal İdari İşler Dairesinin taktirindedir. Burada yurt dışında ikamet ediyor olmanıza rağmen istisnai olarak Alman vatandaşlığına alınmanızın Almanya´nın menfaatine olup olmadığına bakılır. Vatandaş olma hakkından söz edilmesi mümkün değildir. Kaldı ki, Almanya´da yaşamayan kişilerin vatandaşlık kazanabilmeleri için yerine getirmeleri gereken koşullar daha ağırdır. Şayet geçmişte Alman vatandaşı idiyseniz, vatandaş olmanız kamu yararına ise, tekrar vatandaşlık kazandırılır. Aynı şart küçük yaşta çocuklarınız için de geçerlidir. Kamu yararı bakımından değerlendirme yapılırken asgari aşağıdaki hususlara bakılır:

Almanya´ya yerleştikten sonra da devletten yardım almadan (sosyal yardım) geçiminizi sağlayabiliyor olmalısınız. Olası bir hastalık durumunda, bakıma muhtaç olma halinde, iş göremezlik durumunda veya yaşlılıkta geçim sıkıntısı yaşamayacak şartlara sahip olmanız gerekir. Evliyseniz, aile geliri veya aile malvarlığı da bu bağlamda dikkate alınır.

Bu koşulu yerine getirmek için Almanca sertifika sınavını (Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programına Göre B1 Seviyesi) hem sözlüde hem yazılıda geçmiş olmanız gerekmekte. Eğer ana dil seviyesinde Almanca bilmiyorsanız sınava girmeniz şart.

Almanya ile çok yönlü yakın ilişkiniz varsa, bu bağlantılarınız da değerlendirme sürecinde dikkate alınır.

Yurt dışıda doğan bir çocuk Alman vatandaşı nasıl olur?

Yurt dışında dünyaya gelen bir çocuğun Alman vatandaşı olan olan anne ve/veya babası 31.12.1999 tarihinden sonra yurt dışında doğmuş ve aynı zamanda çocuğun doğum tarihinde asıl ikamet yeri yabancı bir memleket olanların, zaten doğumla birlikte başka bir ülke vatandaşlığını kazanan çocukları doğumla birlikte doğrudan Alman vatandaşlığını kazanmazlar. Vatandaşlık Yasası´nın 4. maddesinin 3. cümlesi ile bağlantılı 4. cümlesi.

Eğer doğan çocuğun anne ve babası tarafından doğumdan sonra bir yıl içersinde Almanya´daki yetkili nüfus idaresine veya bulundukları ülkedeki Almanya´nın yetkili dış temsilciliğine çocuğun doğum kütüğüne kaydedilmesi başvurusunda bulunurlarsa, çocuğa geriye dönük olarak doğum tarihi itibariyle Alman vatandaşlığı verilir.

ÖZGÜN
Güncel pasaport harç ücretleri belirlendi