Adana'da merak edilen iftar vakitleri ve sahur saatleri netleşti. Sizler için hazırladığımız haber üzerinden rahatlıkla Adana'da iftarın kaçta olacağını öğrenebilirsiniz. İşte Adana iftar vakti, sahur saati…
Hicri
TarihMiladi
TarihİmsakGüneşÖğleİkindiAkşamYatsı
Adana'da Ramazan Denetimi
Adana'da, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ramazan ayı öncesi gıda denetimlerini sıklaştırdı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt'ün de katıldığı denetimlerde, gıda ürünleri satışı ve üretimi yapan iş yerleri ziyaret edildi. Denetimlerde işletme sahiplerine ve çalışanlara gerekli bilgilendirmeler yapıldı.
Denetleme kapsamında Seyhan ilçesinde pastane, fırın, market ve kebapçı işletmeleri denetime tabi tutuldu. Denetimler sırasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Söğüt, “365 gün yoğun bir şekilde denetim yapmaktayız. Ramazan dolayısıyla halkımızın sağlığını, gıda güvenliğini ve menfaatlerini korumak amacıyla denetimlerimizi 7 gün 24 saat arttırmış bulunmaktayız” dedi.
Tüketicilerin en iyi gıda denetçisi olduğunu söyleyen Söğüt, “Vatandaşlarımızın her türlü şikayet ve taleplerini Türkiye'nin her yerinden devletin yetkili birimlerine ulaştırabilmeleri için bakanlığımızca oluşturulan “ALO GIDA 174” hattı 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. Her Ramazan olduğu gibi bu Ramazanda da halkımızın güvenilir gıda tüketmesi için var gücümüzle denetimlerimize devam ettiğimizi, halkımızdan gelebilecek gıda ile ilgili her türlü şikayet ve taleplere açık olduğumuzu bildirir, sağlıklı bir Ramazan geçirmelerini dileriz” diye konuştu.
Hangi hallerde Ramazan Ayında oruç tutulmayabilir?
İslam dini, kişileri, güçleri nispetinde sorumlu tutmuş, güçlerini aşan veya sıkıntıya yol açan durumlarda kolaylaştırıcı hükümler getirmiştir. Aşağıdaki mazeretlere sahip kimselerin Ramazanda oruç tutmakla yükümlü olmayıp daha sonra kaza etmelerine veya yerine fidye vermelerine ruhsat tanınmıştır:
a) Yolculuk:
Yolculuk, Ramazan ayında oruç tutmamak için ruhsat olarak kabul edilmiştir. Yolculuk esnasında tutulmayan oruçlar, daha sonra kaza edilir. Kur'an'da ”Ey inananlar! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, Allâh'a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de sayılı günlerde farz kılındı. İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha iyidir.” buyurulmaktadır. (Bakara, 2/183-184). Geceden oruç tutmaya niyetlenip de gündüzleyin yolculuğa çıkmak zorunda olan kimse yolculukta zorluk çekerse, daha sonra kaza etmek üzere orucunu bozabilir. Ancak orucunu tamamlaması daha uygundur. Hz. Peygamber, Mekke'nin fethi için sefere çıktığında oruçlu iken, Kedîd denilen yere varınca orucunu bozmuştur. (Buharî, ”Savm”, 34; Müslim, ”Sıyam”, 15) Bu uygulama, sefere çıkınca orucun bozulabileceğini göstermektedir.
b) Hastalık:
Oruç tuttuğu zaman, hastalığının artmasından veya uzamasından endişe edilen kimse ile, hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorlanan kişilerin Ramazan ayında oruç tutmayıp, iyileştikten sonra bunları kaza etmelerine izin verilmiştir. Yukarıda zikredilen âyet buna işaret etmektedir. Uzman bir hekim tarafından oruç tutması hâlinde hasta olacağı bildirilen kimse de hasta hükmündedir.
c) Hamilelik ve çocuk emzirme:
Oruç tutmaları kendilerine veya çocuklarına zarar vermesi hâlinde, hamile kadınlar oruçlarını tutmayabilirler. Emzikli kadınlar da, sütlerinin kesilmesi ve çocuklarının zarar görebileceği durumlarda oruç tutmayabilirler. Hz. Peygamber buna müsaade etmiştir (Nesâî, ”Sıyam”, 50-51).
d) Zor ve meşakkatli işlerde çalışmak:
Oruç tuttuğu takdirde sağlığına bir zarar gelmesinden korkan kimse, orucunu tutmayabilir. Bu durumda olanlar, izinli olduğu günler veya uygun zamanlarda tutamadıkları oruçları kaza ederler. Bir zorunluluk olarak, ağır işlerde çalışmak zorunda olan kişiler oruçlu olarak çalıştıkları takdirde sağlıkları risk altında kalacaksa, Ramazan ayında tutamadıkları oruçlarını uygun bir zamanda kaza ederler.
e) Yaşlılık:
Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kimseler, oruç yerine fidye verebilirler. Bakara sûresinin 184. âyetinde, bu şekilde olup da oruca güç yetiremeyenlerin, oruç tutmayıp fidye vermeleri gerektiği hükme bağlanmıştır. İyileşme umudu olmayan hastalar da aynı hükme tabidir.
Adana'da iftar vakti ve sahur saatleri belli oldu. Ramazan ayına artık sayılı günler kaldı ve vatandaşlar iftar vakitlerini merak ediyordu. Çok geçmeden Diyanet tarafından merak edilen açıklama yapıldı ve akşam ezanının kaçta okunacağı belli oldu. İşte Adana'da merak edilen iftar vakti…