Evin camından sokağı izlerken, arkadaş ortamında arabaların geçtiği bir yerdeyken ya da bir otobüs durağında araç beklerken gözümüze bir anda farklı kodu olan bir araç plakası takılabilir. O plaka kodunun nereye hangi şehre ait olduğunu birçok insan anında öğrenmek, hatta ezberlemek ister. Gümüşhane’de yaşayan bir vatandaş, 31 plaka kodu ile karşılaştığında, bu plaka nerenin, hangi ile, şehre ait diye merak edebilir. İşte bu soruların yanıtını ve o şehre ait telefon kodu, nüfusu ve birçok coğrafi özellikleri hakkında detaylar öğrenebilirsiniz. İşte 31 plaka koduna sahip şehir ve o şehirle ilgili detaylar...
31 plaka nerenin?
Türkiye'de 81 ilin araç plakaları arasındaki 31 plaka kodu Hatay ili için kullanılır. Plaka kodu 31 olan araçlar, Hatay iline kayıtlı demektir. Hatay’ın telefon kodu ise 0326’dır. Tunç çağından itibaren yerleşim yeri olarak kullanılan bu toprakların tarihsel önemi büyüktür. El sanatları, halk oyunları ve tarih turizmi için ön plana çıkan yerlerdendir. Akdeniz’ de sahip olduğu liman ticari anlamda da önemini arttırır. Hatay ayrıca lezzetli mutfağı ile de ün kazanmıştır. Portakal ve turunçgil üretimi önemli geçim kaynaklarındandır.
Hatay Hakkında Daha Fazla İçerik:
31 Plaka Kodlu Hatay Nüfusu
Hatay nüfusu 1.659.320 olarak ölçülmüş ve geçen yıla göre artış göstermiştir. Nüfus içindeki kadın- erkek dağılımı, 833.146 erkek ve 826.174 kadın şeklindedir. Kilometrekare başına düşen insan sayısı 283’ tür. Hatay ilinin nüfusu 2010’lardan beri artış gösterir. En fazla nüfuslu ilçesi 389.377 ile Antakya’dır. En az nüfuslu ilçesi ise 13.445 ile Kumlu’ dur. İlde toplamda 15 ilçe ve 593 mahalle bulunur. Nüfusun çoğu tarla tarımı, sebze ve meyve yetiştiriciliği yapar.
Hatay Hangi Bölgede? Coğrafi Özellikleri
31 plaka kodlu ilimiz Hatay’ın bölgesi Akdeniz’dir. Türkiye’nin Akdeniz kıyısında bulunan Hatay ilinin çevresinde Adana, Osmaniye ve Gaziantep illeri bulunur. İlin güneyinde ise Suriye vardır. Türkiye’ deki büyükşehirlerden biri olan il Akdeniz limanı ile önem kazanır. Amanos Dağları il topraklarının çatısını oluşturur ve ilin %46.1’ i dağlık alanlardan oluşur. Bitki örtüsü maki ve ormanlardan meydana gelir. Asi nehri önemli akarsulardan biridir. Hatay’daki yükseltilere bağlı olarak ilin büyük kısmı Akdeniz iklimi etkisindedir.
Hatay Tarım Ürünleri
Hatay’ın tarım ürünleri denilince başlıca buğday, tahıl, patates, soğan, domates, biber, limon, üzüm, karpuz, yer fıstığı, muz akla gelir. %54.7 oranında tarım arazisine sahiptir. Çeşitli zeytinler üretilir. Ayrıca narenciye alanında portakal, limon, mandalina, turunç ve ağaç kavunu meyveleri yetiştirilir. Organik tarım içinde uygun alanlar vardır.
Hatay’da Gezilecek Yerler
Tarihi yerleri ile dikkat geçen Hatay’da gezilecek yerler farklı kaplıcalar, müzeler, plaj, nehir ve caddeler olabilir. Asi nehri, Yenişehir Gölü ve tabiat parkları doğal alanlar arasındadır. Affan kahvesi, İskenderun körfezi görmeye değer yerlerdendir. Hatay ilinde gezilecek yerlere şu örnekler verilebilir:
Hatay Telefon Kodu
Hatay telefon kodu 326 olarak belirlenmiştir. 0326 alan kodundan gelen aramalar Hatay ilçesindeki sabit hatlardan yapılıyordur. Hatay ilçesinden bir sabit telefonu aramak isteyenler de bu kodu kullanmalıdır. Hatay 15 ilçeye sahip olan 81 ilimizden birisidir.
Hatay Posta Kodu
Hatay posta kodu 31000 olarak kabul edilir. Hatay ilinin içinde yer alan 15 ilçe vardır. Bu 15 ilçenin posta kodları şu şekildedir:
Hatay İlçeleri
Ülkemizin en kalabalık on üçüncü şehri olan Hatay’ın ilçeleri 15 tanedir. Antakya, İskenderun, Dörtyol ve Samandağ en kalabalık ilçeleri arasında yer alır. Hatay ilinin ilçeleri şunlardır: