|

8 Kasım Amerika Başkanlık seçim sonuçları! Yeni ABD Başkanı kim?

Yeni ABD Başkanı kim? ABD seçimleri 8 Kasım 2016 günü yapıldı ve ABD seçim sonuçları belli olmaya başladı. Başkanlık yarışı, Hillary Clinton ve Donald Trump arasında geçiyor. 230 milyon seçmenin bulunduğu Amerika'da tüm dünya ABD seçim sonuçlarını merak ediyor. Peki ABD'nin yeni başkanı kim? İşte ABD seçim sonuçları...

Yeni Şafak
09:54 - 9/11/2016 среда
Güncelleme: 09:56 - 9/11/2016 среда
Diğer

ABD seçim sonuçları belli oldu mu? ABD'nin yeni başkanı kim oldu? sorularının yanıtı haberimizde. Başta Türkiye olmak üzere tüm dünya ülkeleri ABD seçim sonuçlarını merakla bekliyor. Amerika başkanlık seçiminin en çok merak edilme sebebi ise küresel ekonomideki hareketlilik. Türkiye'nin FETÖ soruşturması, PKK operasyonu ve Suriye politikası açısından büyük önem taşıyan ABD başkanlık seçimi ile ilgili gelişmeleri an be an yenisafak.com adresinden takip edebilirsiniz.



Türkiye ile ABD arasında 8 saat farkı bulunduğu için Türkiye'deki vatandaşlar ABD seçim sonuçlarını 9 Kasım günü net olarak öğrenebilecekler.



için tıklayınız


Amerika Birleşik Devletleri (kısaca ABD) (İngilizce:

United States of America

(

USA

), ayrıca Birleşik Devletler olarak da bilinir), elli eyalet ve bir federal bölgeden oluşan bir federal anayasal cumhuriyettir. Ülkenin çoğu (48 eyaleti olan Kıta ABD'si ve ülkenin federal bölgesi olan Washington, DC), Kuzey Amerika'nın ortasında, Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu'nun arasında bulunmaktadır. Bu ülkenin vatandaşlarına Amerikalı veya Amerikan denir.



Kuzeyinde Kanada, güneyinde ise Meksika ile sınırı bulunur. Alaska bölgesi, kıtanın kuzeybatısında bulunarak doğusunda Kanada ve batısında Bering Boğazı'nın öbür tarafında bulunan Rusya'nın arasında bulunmaktadır. Hawaii eyaleti, Büyük Okyanus'un ortasında bulunan bir takımadadır. Ayrıca Karayipler ve Büyük Okyanus'ta bulunan denizaşırı topraklara sahiptir. Resmî kuruluş tarihi 4 Temmuz 1776'dır.



Doğuda Atlas Okyanusu'ndan, batıda Büyük Okyanus'a kadar 4.500 km genişliğindedir. Alaska ve Hawaii'yi de içine alan Amerika Birleşik Devletleri'nin 9 milyon kilometrekareden fazla yüzölçümü vardır. Hawaii ise, Büyük Okyanus'ta olup, kıta üzerindeki Amerika Birleşik Devletleri'nden 3.200 kilometre uzaklıktadır. Alaska 50 eyaletin içinde yüzölçümü en büyük olanıdır. Ülkenin güney tarafında bulunan Teksas bu bakımdan ikinci sırada gelmektedir. Amerika ülkesi, Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 49. sırada yer almaktadır.



Yönetim biçimi


Amerika Birleşik Devletleri 50 eyaletten meydana gelen bir federal birliktir. Ulusal hükûmetin merkezi, District of Columbia'dır. Anayasa, ulusal hükümetin bünyesinin ana hatlarını tespit eder. Yetkileri ile faaliyetlerini belirtir. Kendine has anayasa ve yetkilere sahip olan her eyalet de öteki işlerden sorumludur. Her eyalet; yönetim bakımından şehir, kasaba, nahiye ve köylere ayrılmıştır. Her eyaletin seçimle gelmiş kendi valileri vardır.





Diğer eyaletlerdeki seçici delegelerin dağılımı ise şöyle:


New York 29, Florida 29, Illinois 20, Pennsylvania 20, Ohio 18, Georgia 16, Michigan 16, Kuzey Carolina 15, New Jersey 14, Virginia 13, Washington 12, Massachusetts 11, Arizona 11, Tennessee 11, Indiana 11, Minnesota 10, Maryland 10, Missouri 10, Wisconsin 10, Colorado 9, Güney Carolina 9, Alabama 9, Kentucky 8, Louisiana 8, Oklahoma 7, Connecticut 7, Oregon 7, Arkansas 6, Mississippi 6, Utah 6, Kansas 6, Nevada 6, Iowa 6, West Virginia 5, Nebraska 5, New Mexico 5, Idaho 4, Maine 4, Rhode Island 4, Hawaii 4, New Hampshire 4, Vermont 3, Delaware 3, Montana 3, Alaska 3, Kuzey Dakota 3, Güney Dakota 3, Wyoming 3.



ABD seçim sonuçları ile ilgili detaylar haberimizde. Seçimlerde Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında gidip gelen "salıncak eyaletler" (swing states), Clinton ile Trump'ın kampanyalarını yoğunlaştırdıkları yerler oldu. Adaylar arasındaki çekişmeden dolayı "savaş alanı" olarak da nitelendirilen Ohio, Florida, Kuzey Carolina, Virginia ve Pensilvanya, seçimin kaderinde etkili olacak.



Florida, California ve Teksas gibi oy ağırlığı yüksek olan eyaletler seçimlerde belirleyici olurken, "kazanan hepsini alır" kuralı gereği salıncak eyaletlerin hangi adaya oy vereceği de başkanlık için önemli hale geliyor.





Anketler Clinton'ı işaret ediyor


ABD seçim sonuçları sizlerle paylaştık. Ülke genelinde yapılan anketler Demokratların yarışı önde tamamlayacağını gösteriyor. Economist dergisiyle araştırma şirketi YouGov tarafından seçim arifesi akşamında yapılan ankete göre, Clinton yüzde 45 ile Trump'ın dört puan önünde. Liberteryan (Özgürlükçü) Parti adayı Gary Johnson yüzde 5, Yeşil Parti adayı Jill Stein ise yüzde 2 desteğe sahip. Seçimlerde zaten üçüncü bir partinin adayına şans tanınmıyor.



ABD seçim sonuçları! 8 Kasım 2016 Amerika Başkanlık seçim sonuçları yenisafak.com'da.





#ABD seçim sonuçları
#ABD seçimleri
#2016 ABD seçim sonuçları
#8 Kasım ABD seçimleri
#ABD seçim sonuçları 2016
#ABD başkanlık seçimleri
#ABD
8 лет назад