İsrail’in 1967 yılından beri işgal altında tutmakta olduğu Golan tepeleri, 52 yıldır Arap-İsrail anlaşmazlığının en önemli konularından biri. Su kaynaklarını barındırdığı ve Suriye’nin en önemli-verimli ve stratejik toprakları. İsrail 67’de işgal etmiş olduğu bu tepeler üzerinde bir hak sahibi olmadığını kabul da ediyordu, ama bu tepeleri bir uzlaşmazlık konusu olsa da fiili gücüyle elinde tutmaya ve kaynaklarını sömürmeye devam ediyordu.
Bu süre boyunca Suriye Baas rejimi, Baba Esad’dan beri Golan tepelerinin işgal konumunu kendi halkına karşı bir mağduriyet konusu olarak ve İsrail’e karşı bir resmi düşmanlık ideolojisinin gerekçelerinden biri olarak işliyordu.
Buna karşılık Golan’ın İsrail işgali altında bir Suriye toprağı olduğu gerçeği değişmedi.
Uluslararası hukukta İsrail’in bu toprağı işgal altında tutması bir suçtu. Irak’ın Kuveyt’i işgal etmesi karşısında ABD öncülüğünde harekete geçen uluslararası toplumun Golan’ı ve aslında diğer Filistin topraklarını kurtarmak için harekete geçmemiş olmaları başlı başına uluslararası hukukun ne kadar sahte olduğunu göstermeye yetiyordu. Golan orada öyle dururken Irak’a Kuveyt’i işgal bahanesiyle yapılan müdahalenin uluslararası hukuktan ziyade asıl gerekçesi yine neticede işgalci İsrail’in sözümona güvenliğinden başka bir şey değildi.
Bu arada devletlerin tavrı ve tutumu ne olursa olsun, Arap-Müslüman halkları bu azgın Siyonizm’i ve onun arkasındaki ABD’yi, kendi topraklarını İsrail’e peşkeş çekmekte olan ABD’yi aynı kader çizgisine yazmış durumdalar.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.