2018’in 5 ana iş gücü trendi hızlı değişim, amaca yönelik çalışmak, daimi esneklik, yetenek platformu ve içten dışa dijitalleşme.
Yöneticilerin yüzde 53’ü şirketlerindeki görevlerin en az beşte birinin gelecek beş yıl içinde yok olacağını öngörüyor.
Yapay zeka iş hayatının geleceğini şekillendirdikçe, işverenler “insani yeteneklere” daha çok odaklanıyor ve çalışanlar da bir amaç uğruna çalışmayı daha fazla önemsiyor.
Bunlar ‘2018 Küresel Yetenek Trendleri Araştırması’nın en çarpıcı 3 sonucu.
44 ülkeden ve 21 sektörden 7 bin 600’den fazla üst düzey yönetici, İK lideri ve çalışanının gelecekle ilgili düşünceleri sorulmuş.
Araştırmayı yapan ise yönetim danışmanlığı firması Mercer.
**
Araştırma sonuçları üniversiteyi meslek edinmek için okuyanlar için de “sadece diplomam olsun yeter” diyenler için de önemli.
Üniversite tercih aşamasına gelen gençlere yardımcı olacak, onların mesleki eğitimine yön verebilecek olan araştırmanın ayrıntılarına bakalım;
Şirketlerin yüzde 94’ü bu yıl ana gündemlerinde inovasyona yer verirken, yüzde 96’sı örgütsel tasarım değişiklikleri planlıyor.
Çalışanların yarısından fazlası iş yerlerinde daha esnek çalışma seçenekleri imkanı ararken, kendi kişisel ve mesleki yaşamlarının kontrolünü ellerine almak istiyor.
**
Şirketler daha yatay ve birbirine bağlı iş ve çalışma modellerine yatırım yapıyorlar.
Şirketlerin yüzde 32’si daha holakratik (yöneticilerden tamamen arınmış daha yatay bir yönetim sistemi) çalışma ekipleri oluşturuyor.
Geçen yıl bu oran yüzde 22 idi.
Gücü bireylerin ellerine bırakmak, hazırlığın ve kapasite geliştirmenin olabildiğince erken sağlanmasını kritik hale getiriyor.
Bununla birlikte şirketlerin sadece yüzde 55’i insan kaynakları liderlerinin mevcut çalışanlara yeni yetenekler kazandırabileceğinden emin iken, yüzde 65’i bu yetenekleri dış kaynaklardan sağlamayı tercih ediyor.
Şirketlerin sadece yüzde 40’ı çevrimiçi öğrenme kurslarına erişimi arttırırken, yüzde 26’sı yeteneklerin işletme içinde aktif olarak farklı departmanlarda rotasyonlu çalışmasını sağlıyor.
**
Kişisel ve mesleki olarak tatmin olduğunu söyleyen başarılı çalışanların yüzde 75’i, şirketlerinin güçlü bir amaç duygusuna sahip olduğunu söylüyor.
Çalışanlar, amaçlarını bulmak için öğrenmek ve deneyimlemek istiyor ve elde edemedikleri takdirde bunları başka fırsatlarda arıyor.
Mevcut işlerinden memnun olan çalışanların yüzde 39’u kariyer fırsatının eksikliğinden ötürü işinden ayrılmayı planlıyor.
Yeni değer önerisi (Employee Value Proposition), amaca ek olarak sağlık ve finansal refahı da içeriyor.
Çalışanlar ortalama haftada 10 iş saatini finansal konularla ilgili endişelenmekle harcarken, şirketlerin sadece yüzde 26’sı finansal sağlığa önem veren politikalara sahip.
Ödüller ve kıdem esasına göre terfi uygulamalarındaki adalet de en çok üzerinde düşünülen kriterlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Çalışanların sadece yüzde 53’ü şirketlerinin ücret ve terfi kararlarında eşitlik sağladığını söylüyor.
Yöneticiler esnek çalışma saatlerine olumlu bakıyor, çalışan terfisini etkilemesinden korkuyor
**
Dijitalleşen hayatımızda çalışanlar daha esnek çalışma seçenekleri istiyor ve kuruluşlar çalışanlarının bu taleplerini dikkate alıyor.
Yöneticilerin yüzde 80’i esnek çalışmayı değer önerilerinin temel bir parçası olarak görüyor. Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 49 civarındaydı.
Çalışanların yüzde 41’i ise esnek çalışma düzenlemelerini seçmenin kendi terfi olanaklarını etkileyeceğinden korkuyor.
Çalışanların yüzde 78’i serbest çalışmak istiyor
Yöneticilerin yüzde 89’u yetenek rekabetinde bir artış bekliyor.
Bunun için de insan kaynakları modellerini dijital çağa göre güncellemeleri gerektiğinin farkında.
Şirketlerin yüzde 40’ı 2018 yılında daha fazla yetenek ‘ödünç almayı’ planlıyor.
Araştırmayı yapan şirketin sorumlusuna göre radikal bir zihniyet değişimine ihtiyaç var.
Yalnız bu ihtiyaç herkes için geçerli.
**
Sonuç olarak üniversiteyi meslek sahibi olmak için okumak isteyenler de, lise mezunu olarak küçümsenmek istemedikleri için “Diploma olsun yeter” diyen gençler de haklı.
Mesleklerin çoğunun geçerliliğini yitirdiği ancak yine de her yerde diplomaların sorulduğu bir dönemde yaşıyoruz.
Değişim için önce kendinden başla, her gün yeni bir adet edin.
Emeğine razı ol, ağlama.
Beynini, ruhunu ve karnını birlikte doyur, üçünü de aç bırakma.
Çevreni pozitif düşünen insanlardan oluştur.
Gerisi gelir.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.