Fikirlerini işe dönüştürenler

04:0020/06/2018, Çarşamba
G: 20/06/2018, Çarşamba
Yaşar Süngü

10 yıl öncesine kadar üniversitelerde diplomaların hazırlanma sürecinin uzun olmasından dolayı mezun olan öğrencilere geçici mezuniyet belgesi veriliyordu.Mezun öğrenciler diplomalarını yaklaşık bir yıl sonra alabiliyorlardı.Yeni sistem ile e-imzalı diploma ve ekini öğrenciler mezun oldukları anda alabiliyor.Elektronik imzalı diplomalar hem Türkçe hem de İngilizce hazırlanarak veriliyor.Bologna Süreci çerçevesinde uluslararası geçerliliği olan diploma ekleri de bazı üniversiteler tarafından önümüzdeki

10 yıl öncesine kadar üniversitelerde diplomaların hazırlanma sürecinin uzun olmasından dolayı mezun olan öğrencilere geçici mezuniyet belgesi veriliyordu.

Mezun öğrenciler diplomalarını yaklaşık bir yıl sonra alabiliyorlardı.



Yeni sistem ile e-imzalı diploma ve ekini öğrenciler mezun oldukları anda alabiliyor.

Elektronik imzalı diplomalar hem Türkçe hem de İngilizce hazırlanarak veriliyor.

Bologna Süreci çerçevesinde uluslararası geçerliliği olan diploma ekleri de bazı üniversiteler tarafından önümüzdeki dönemde dijital ortamda hazırlanarak öğrencilere teslim edilebilecek.

Bu yeni sistem ile Türkiye’de dijital dönüşüm anlamında yükseköğretim alanında bir ilk gerçekleştirilmiş olacak.

Dijital dönüşüm, her geçen gün her ölçekten işletme ve kurum için bir tercih olmaktan çıkıp, zorunluluk haline geliyor.

Bilkent Cyberpark firmalarından CBKSoft’un Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Coşkun: “Ülkemizde bugün itibariyle devlet ve özel olmak üzere toplam 206 üniversite bulunuyor.

Geliştirdiğimiz enVision yazılımı sayesinde üniversitelerimizin kağıt bazlı tüm iş süreçlerini kesintisiz otomasyon ile tam entegre dijital bir ortama aktarıyoruz.” Diyor.

Küresel ekonomik değişimi yakalayıp fikirlerini işe dönüştürenler kazanıyor.

**

MÜSİAD’ın Ankara şubesinin yöneticilerinin ziyareti esnasında TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, bilişim, yazılım ve yüksek teknoloji konusunda TÜBİTAK’ın geleceğe yönelik projelerini şöyle anlatıyor:

“Ekonomiye katma değer sağlayacak bilgi, teknoloji ve ürün geliştirme potansiyeli bulunan, ülkemiz girişim sermayesi ekosisteminin geliştirilmesi amacıyla hazırlanan, Tech-InvesTR TÜBİTAK yeni 1514 Girişim Sermayesi Destekleme Programı’nın imza törenini geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdik.

Programın gerçekleşme sürecindeki farklılık, yukarıdan aşağı tasarlanmış bir program olmaması. Bu süreçle ilgili paydaşların tümünün görüşlerinin alındığı bir program.”

5G Yeni Nesil Haberleşme Teknolojileri projeleri hakkında da şu bilgileri paylaşıyor; 5G yeni nesil haberleşme teknolojileri geliştirecek 17 şirket, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı üzerinden desteklenecek.

5G yeni nesil haberleşme teknolojileri için 10 üniversite, 17 firma, 3 operatör, 6 teknoloji geliştirme bölgesi, 1 OSB ve 1 düzenleyici kuruluş birlikte çalışacak.”

Malum inovasyon ve teknoloji çağındayız.

Teknoloji açığını kapatmak için çalışmak, düşünmek ve fikirleri işe dönüştürmek gerekiyor.

**

Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2018-22 dönemi yönetim ve denetim kurulları 11 farklı lisanı konuşabilen, dünyanın büyük bölümü ile iletişim kurabilen ihracatçılardan oluşmuş.

Egeli ihracatçılar, İngilizce, Fransızca, Almanya, İtalyanca, İspanyolca, Arapça, Bulgarca, Makedonca, Danca, Çince ve Yunanca dillerinde iletişim kurabiliyor.

Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında faaliyet gösteren 12 ihracatçı birliğinde görev alan 166 ihracatçıdan 142 tanesi en az bir yabancı dil biliyor.

40 ihracatçı birden fazla yabancı dil biliyor

Ege İhracatçı Birlikleri üyelerinin 2017 yılında 205 ülkeye ihracat yapma başarısının altında yatan etkenlerin başında yabancı dil bilgisi var.

Türkiye’nin 2023 yılında dünya dış ticaretinden yüzde 1.5 pay alma hedefine ulaşabilmesi için katma değerli üretim yanında, kendi ürettiği ürünü kendi pazarlayabilen, yabancı dil bilgisine sahip dış ticaret yöneticilerine sahip olması gerekiyor.

**

Rivayete göre ilk insan olan Adem yaratıldığında ona şu 3 nimet sunulur ve bunlardan birini seçmesi istenir; Akıl, iman (inanç) ve hayâ (ahlak).

O da en büyük melek Cebrail ile istişare sonucunda aklı tercih eder.

Akıl yoksa diğer ikisi aranmaz.

Akıl yoksa sorumluluk da yoktur.

Ancak aklı olup da kullanmayanlar, kiraya verenler, buzdolabına koyanlar, yanlış kullananlar ne olacak?

Dünyanın insanoğlu var olalı beri en büyük sorunu ve sıkıntısı da bu zaten.

Aklı israf etmek, faydasız işlerde kullanmak, bugünün dünyasında en büyük israflardan biridir, hatta israfların anasıdır.

#Fikir
#İnsan