Muharrem hiç durma; on yıl sonra da bu yazıya saydır!

04:009/05/2018, Çarşamba
G: 9/05/2018, Çarşamba
Tamer Korkmaz

Kemal Bey’den ilhamla “Gel bakalım buraya Muharrem!” deme sırası, bu sütunun yazarında! Arşivimizi açıyoruz ve tam on sene öncesine (11 Haziran 2008) gidiyoruz…O gün Meclis Genel Kurulu’nda konuşan CHP’li Muharrem İnce, “bu satırların yazarına” saydırıyordu!Neden mi, öfkeliydi? Yeni Şafak’ta, İsmet İnönü’nün Kurtuluş Savaşı döneminde “Bu millet düşmanınızdır” dediğini -belgesiyle- yazdığım için!İnce, kürsüde “Bakın, bu ülkeyi kuran iki kişiden birisi olan İsmet İnönü’ye ne yazmış iki gün önce: Yazısının

Kemal Bey’den ilhamla “Gel bakalım buraya Muharrem!” deme sırası, bu sütunun yazarında! Arşivimizi açıyoruz ve tam on sene öncesine (11 Haziran 2008) gidiyoruz…

O gün Meclis Genel Kurulu’nda konuşan CHP’li Muharrem İnce, “bu satırların yazarına” saydırıyordu!



Neden mi, öfkeliydi? Yeni Şafak’ta, İsmet İnönü’nün Kurtuluş Savaşı döneminde “Bu millet düşmanınızdır” dediğini -belgesiyle- yazdığım için!

İnce, kürsüde “Bakın, bu ülkeyi kuran iki kişiden birisi olan İsmet İnönü’ye ne yazmış iki gün önce: Yazısının üst kısmında Ertuğrul Özkök’ü eleştiriyor. Onun da, aynen İnönü gibi bu millete düşman olduğunu söylüyor” diyerek bağırıyordu…

AK Parti sıralarından Rize Milletvekili Lütfi Çırakoğlu’nun “Doğru!” diyerek karşılık vermesi üzerine, CHP’lilerden “Yuh!” sesleri yükseliyordu…

Muharrem İnce ise Çırakoğlu’na “Doğru mu diyorsun? İsmet İnönü millete düşman mıydı? Yazıklar olsun!” diye babalanıyordu. Bunun üzerine, Çırakoğlu “Millet karar verir. Sana yazıklar olsun!” diye haykırıyordu.

*

Meclis Genel Kurulu’nda tartışma konusu olan o yazımda geçen malum cümleyi (belgeyi) TBMM Kütüphanesi’ndeki Ulus gazetesi arşivinden bulmuştum. Yani? İsmet İnönü’nün 17 Mayıs 1968 tarihli Ulus’ta yayınlanan hatıratından!

İsmet İnönü, hatıratın 17 Mayıs’taki bölümünde “İkinci İnönü Savaşları esnasında içinde subayların ve ailelerinin de yer aldığı bir kafileye yaptığı konuşmayı” aynen şöyle anlatıyordu:

“İçinde bulunduğunuz vaziyeti bilesiniz. Bundan başka subay olarak da yerinizi bilmelisiniz…

Padişah düşmanınızdır. Yedi düvel düşmanınızdır. Bana bakın dedim. Kimse işitmesin, bu millet düşmanınızdır…”

*

Tam da burada bir “Ara Kalıp” yapalım: “Gel bakalım buraya Muharrem İnce!”; işte bu cümlesinden dolayı İsmet Paşa’sına değil de “bu satırların yazarına” yüklenmişti, 2008’de!

Yalova Milletvekili Muharrem İnce, o günlerde beni dönemin TBMM Başkanı Köksal Toptan’a şikâyet etmişti: Toptan’a yazdığı şikâyet mektubunda, zerrece utanmadan “gerçekleri çarpıttığımı, halkı kandırdığımı” söyleyebiliyordu!

SANSÜRLEMİŞLERDİ

İsmet İnönü’nün hatıratı, kitap olarak ilk kez 1985’te basıldı. İkinci baskısı da 2006’da yapıldı…

Yazarınızın elinde ise 2009’daki üçüncü baskısı bulunuyor:

Hatıratın 239. Sayfasında; İsmet Paşa’nın subaylara ve onların ailelerine yaptığı mevzubahis konuşması yer alıyor…

Ancak, “bir farkla” yahut “bir cümle” hariç!

Peki, o kitapta/hatıratta hangi cümle yer almıyor?

El Cevap: “Kimse işitmesin, bu millet düşmanınızdır” cümlesi!

Yani?

-Çatır çatır sansürlenmiş!

Kitabın yayın hakkını Bilgi Yayınevi’ne veren İnönü Vakfı’dır.

İsmet İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan (CHP’nin Ankara Milletvekili) o vakfın başkan yardımcılığını yapmıştır…

Demek ki, nedir? “Bu millet düşmanınızdır” cümlesinin, başka türlü tevil edilemeyeceğini/farklı bir manaya gelemeyeceğini sansür edenler de görmüştür!

*

Gülsün Bilgehan, 16 Nisan 2017’deki referandum sonucunun açıklandığı sıralarda “Hayır oyu verenlerin ‘cesur ve namuslu’ Evet oyu verenlerin ise ‘namussuz’ olduğunu” söylemişti!

Seçmenlerin Yüzde 51.4’üne (Bu Millet’in Tercihine) yönelttiği itham işte buydu!

-Bir bakıma, Paşa Dedesi’nin yolundan gidiyordu!

24 Haziran’daki erken seçimde CHP’nin başını çektiği Dörtlü İttifak’ın adı nedir?

-Millet İttifakı!

Bu gibi durumlarda, kısaca ne denir?

-Yorumsuz!

“BÜYÜK” İTİRAF

Gençliğinde, İsmet İnönü’nün kadrosunda bir nevi staj yapmış olan “27 Mayıs Darbesi’nin Sevdalısı” Yalçın Küçük…

İsmet Paşasının “Bu millet düşmanınızdır” sözleri için 2010’da Ulusal Kanal ekranında “o hatıratın söz konusu kısmını okuduktan hemen sonra” aynen şöyle demişti:

“İsmet Paşa’nın bu sözleri bizim amentümüzdü! 60’lı yıllarda biz böyle yetiştik. Halk düşmanınızdır!”

#Muharrem İnce
#CHP