Şiraze: Kitap kültürüne özel bir dergi

04:004/09/2020, пятница
G: 4/09/2020, пятница
Ömer Lekesiz

İstanbul Ticaret Odası Yayın Kurulu üyelerinden Münir Üstün’ün, sosyal medyadan düzenli olarak paylaştığı yayın bilgilerinin sonuncusuna göre, bandrol: 2.254.662; ilk kez basılan kitap: 640.477; tekrar basılan kitap: 1.614.185; kültür yayınları: 881.563; eğitim Yayınları: 1.348.124, ithal yayınlar: 24.975 adettir.Bunun tercümesi ise şöyledir: Koronanın doğurduğu psiko-ekonomik olumsuz şartlara, baskı maliyetlerindeki artışa, dağıtım problemlerine... rağmen yayıncılık sektörü, kendi kulvarında, hatırı

İstanbul Ticaret Odası Yayın Kurulu üyelerinden Münir Üstün’ün, sosyal medyadan düzenli olarak paylaştığı yayın bilgilerinin sonuncusuna göre, bandrol: 2.254.662; ilk kez basılan kitap: 640.477; tekrar basılan kitap: 1.614.185; kültür yayınları: 881.563; eğitim Yayınları: 1.348.124, ithal yayınlar: 24.975 adettir.

Bunun tercümesi ise şöyledir: Koronanın doğurduğu psiko-ekonomik olumsuz şartlara, baskı maliyetlerindeki artışa, dağıtım problemlerine... rağmen yayıncılık sektörü, kendi kulvarında, hatırı sayılır bir rakamsal artışla ilerlemeyi sürdürüyor.

Nitelik ayrımına tabi olmaksızın her hareketin hakkı berekettir. Dolayısıyla, edebî kitaplar esasında eleştirinin varlığını sürdürmesi, eleştiriyi talep edecek nitelikteki kitapların yayımlanmasıyla; editörlükten çeviriye, kaliteli ve uygun fiyatlı kitapların üretilmesiyle, bunlara rahat erişilmesine... kadar birçok meselelerin aşılmak maksadıyla gündemde tutulması da yayımcılık hareketine tabi bir bereketle kaimdir.

Bu ikili süreç, aynı zamanda kitap kültüründeki sürekliliğin sağlanmasına yöneliktir. Çünkü kültür, eylemenin ve üretmenin birlikteliğinden doğar. Kökenindeki tarla tarımı anlamına göre içerik kazanan kültür, bu manada ekme, yetiştirme ve hasat etmede devamlılığı gerektirir.

Bu vesileyle kitap kültürü teriminin yanlış çağrışımlarından biri bertaraf etmiş olalım: Kitap kültürü, kitabın serüvenini izleme esasında arkeolojik, medenileşme süreçlerini öğrenme esasında ise sosyolojiktir. Bizim yukarıda kast ettiğimiz esasta ise kitap kültürü, kitap yayıncılığıyla eş-zamanlı ve eş-güdümlü olarak yürüyen müşterek bir çabanın yerli yerinde, kendi şartlarında ve zamanında sürdürülmesidir ki, bunun en etkin aracı ve en doğru adresi de dergiciliktir.

Buradan bakıldığında, geçmişte kitap kültürü terimine yaslanılarak çıkartılan dergilerin istikrarsızlığından şu sonuca varılabilir: Kimileri kitabın arkeolojisini, kimileri sosyolojisini, kimleri de sektörel reklam pastasının yağmalanmasını öne aldıkları için asıl işlevlerinden uzakta ölmeyi seçmişlerdir.

Bugün itibariyle elimizin altında, zikrettiğimiz bu tasnifleri dışlayan; yürüyen hayattan kültürü, mevcut olanından geleceğin kültürünün doğru inşa edilmesinde pay sahibi olmayı arzulayan bir dergi var: Şiraze!

Yayın periyodu 2 ay olarak planlanan derginin ilk sayısı, elan raflardadır.

Editörlüğünü M. Sedat Sert’in, genel yayın yönetmenliğini Kudret Ayşe Yılmaz’ın, yayın danışmanlığını -kendisini Yeni Şafak’taki köşe yazılarından da tanıyacağınız- Necmettin Turinay’ın üstlendiği Şiraze’nin yayımlanma nedeni editöryal yazıda, şu cümleler eşliğinde net bir şekilde verilmiştir:

“Her gün onlarca yeni kitap çıkmakta. Bu kitapların içeriğinden okuyucuların haberdar olması çok güç. Bunları tahlil edip tenkit süzgecinden geçirerek okura sunma ihtiyacı ortada. Ayrıca yayınlanan her kitabın nitelikli olduğunu söylemek de mümkün değil. Bu noktadan hareketle; hem eskimeyeni hatırlatarak hem de yeniyi takip ederek önemli görülen kitapları okuyuculara sunan, kitap için dertlenen, kitabı rehber edinen, kitabı merkeze alan bir dergiyi ilgililere takdim etmeyi amaçlıyoruz.

Dergimizin içeriğini; kitap tahlil ve tenkit metinleri, kitaba ve okumaya dair yazılar, kitap haberleri, tekrar yayınlanması veya tercüme edilmesi gereken kitaplar, kitaba dair söyleşiler, dosya konusu, vefa köşesi, yeni çıkan kitaplar, eskimeyen kitaplar vd. oluşturacaktır.

Nitelikli eserleri okuyucuya ulaştırmak, okuma kültürüne ve seçici bir okur kitlesinin teşekkülüne katkı sağlamak için gayret edeceğiz.”

Editörlük hakkındaki dosya soruşturmalarına cevap verenler de dahil, Şiraze’deki ilk imzalar şunlardır:

Ahmet Özcan, Alaattin Karaca, Ali Ayçil, Ali Utku, Alparslan Babaoğlu, Atabey Kılıç, Beşir Ayvazoğlu, Emine Altınkaynak, Enver Gülşen, Erhan Karasüleymanoğlu, Ertuğrul Alpay, Fuat Başar, Güray Süngü, Hakan Yılmaz, Hamdi Akyol, Hasan Çelebi, Hüseyin Kutlu, İbrahim Tenekeci, İrfan Kelkitli, M. Uğur Derman, Mehmet Fatih Birgül, Mehmet Nuri Yardım, Metin Savaş, Mevlüt Çam, Mustafa Özçelik, Necmettin Turinay, Osman Karatay, Ömer Lekesiz, Sabri Koz, Sefer Göltekin, Şerif Aydemir, Taşkın Takış, Yıldırım Türk, Yusuf Turan Günaydın, Zeki Gürel, Zeynep Şenel ve Zeynep Ulviye Özkan.

Bir de Vefa Köşesi ihdas ederek, ilkin Uğur Derman’ı ağırlayan Şiraze, omurgasını oluşturan yazılar itibariyle de yine köşe tarzını benimsemiş görünüyor.

Bu ihdasıyla da, istikrarlı bir yayıncılık yapacağını umduğumuz Şiraze’ye başarılar diyoruz.

#Münir Üstün
#Yayın
#Şiraze
#Kitap